Alimentatie

Reteta de Craciun: Melci din aluat cu branza si ardei
Ingrediente: 300g faina, 120g branza vaci, 2 oua, 4 linguri ulei, 4 linguri lapte, jumatate plic praf de copt - pentru aluat. 150g branza vaci, 4 linguri smantana, sare, frunze patrunjel, 50g masline, 1 ardei gras - pentru umplutura.
Mod de preparare pentru aluat: Se amesteca branza de vaci cu 1 ou, lapte, ulei, se adauga faina, praf de copt si se framanta bine. Pentru umputura: Se taie ardeiul si maslinele cubulete si se amesteca cu branza , 2 linguri smantana, sare, verdeata tocata. Se intinde aluatul intr-o foaie peste care se pune umplutura. Se bate spuma albusul oului ramas, se unge cu albus marginile foii si se ruleaza.Se apasa marginile ca sa nu se desfaca si se taie rulada felii de 2 cm grosime. Se aseaza melcisorii cu partea taiata in sus in tava unsa. Se amesteca galbenusul si smantana ramase, se toarna peste melcisori in tava si se da la cuptor 20 de minute.


Mustatile lui Mos Craciun
Ingrediente:
3/4 ceasca de margarina
2 cesti de faina
3/4 ceasca de zahar
1 lingura de lapte
1 lingurita esenta de vanilie
3/4 ceasca de cirese confiate taiate fin
1/3 ceasca de nuci pecan taiate fin
3/4 ceasca de nuca de cocos rasa
Prepararea:
1. Se freaca margarina cu mixerul la viteza medie spre mare timp de 30 de sec.
2. Se adauga aproximativ jumatate din cantitatea de faina, apoi zaharul, laptele si vanilia
3. Se freaca in continuare cu mixerul pana la omogenizare
4. Se adauga si restul de faina, apoi ciresele confiate si nucile si se amesteca cu ajutorul unei linguri
5. Se formeaza rulouri lungi de aproximativ 20cm
6. Se tavalesc prin nuca de cocos rasa
7. Se invelesc rulourile astfel formate in folie alimentara si se dau la rece pt 2-24 ore
8. Inainte de a le coace, se preincalzeste cuptorul la 190Celsius
9. Se taie din rulouri bucati de 1/2cm
10. Se asaza pe hartie de copt si se dau la cuptor pt 10-12min, sau pana cand marginile devin aurii

Pepenele proaspat poate fi consumat in multe feluri, dar cea mai populara este servirea miezului dupa ce fructul este copt, avand un efect racoritor. De asemenea, el poate fi folosit pentru a adauga aroma in bauturile de vara. O ceasca de suc de pepene rosu contine 48 de calorii. Pepenele este o excelenta sursa de vitamina C si vitamina A. Totodata, pepenele rosu contine cantitati semnificative de vitamina B6 si vitamina B1, minerale precum magneziu si potasiu. Unele tipuri de pepene au in continutul lor si antioxidanti si licopina. Continutul sau bogat in apa (92 %) si zaharuri naturale face cura cu pepene rosu sa fie des recomandata celor cu afectiuni ale rinichilor sau ale aparatului urinar. Se poate consuma atat miezul pepenelui, cat si sucul sau. Dezavantajul sucului de pepene rosu este ca el se oxideaza foarte repede (15 minute), pierzandu-si proprietatile curative daca nu este consumat imediat. Cura de pepene rosu este indicata si in constipatii sau persoanelor cu o digestie dificila, ajutand la curatirea organismului de toxine.

Stafidele sunt struguri uscati. Totusi, nu orice tip de struguri este potrivit pentru obtinerea stafidelor. Stafidele au proprietati foarte nutritive.
Valoarea alimentara
Bogate in carbohidrati, minerale si vitamine, stafidele sunt foarte apreciate pentru valoarea lor nutritiva. Consumate in combinatie cu lapte, constituie o masa foarte consistenta, laptele avand proteine si stafidele continand zahar. La fel de sanatoasa este gustarea cand sunt consumate cu nuci.
Proprietatile curative si medicinale
Valoarea ridicata le-o da zaharul continut de stafide. Stafidele contin de 8 ori mai mult zahar decat strugurii. Zaharul continut de stafide este de calitate superioara fata de zaharul din struguri deoarece este format din glucoza si zahar din fructe. Dupa cum este stiut, glucoza produce caldura si energie in corpul uman. Stafidele sunt indicate in caz de debilitate si este indicat consumul lor pe perioada convalescentei.
Constipatia: consumul de stafide combate constipatia. Ca si tratament, pot fi inmuiate intr-un pahar cu apa pentru 24-48 de ore, lucru care le va aduce la forma initiala de struguri. Apa in care au stat stafidele trebuie bauta. Bauta in fiecare dimineata aceasta apa, da rezultate excelente, chiar si in cazul constipatiei cronice.
Anemia: stafidele sunt sursa de fier usor de asimilat de catre corp. Ajuta la formarea sangelui.
Greutate scazuta: este indicat consumul de stafide de catre persoanele care doresc sa castige in greutate.
Starile febrile: extractul de stafide actioneaza ca un medicament in starile febrile. Acest extract poate fi obtinut prin inmuierea stafidelor in apa si apoi zdrobirea lor in aceeasi apa. Astfel preparat extractul devine tonic.

Caisele

Efectele benefice ale caiselor asupra sanatatii se datoreaza aportului ridicat de vitamine (A, B1, B2 si C), de saruri minerale (potasiu - 250 mg la 100 g fruct, calciu, fier, fosfor) si microelemente (brom, cobalt, magneziu). Caisele, in stare proaspata, au o valoare energetica de 50 kcal la 100 de grame de fruct, in timp ce la cele uscate aportul este de 306 kcal. Specialistii au constatat ca anemiile aparute in urma unei hemoragii pot combatute eficient cu ajutorul unei cure de caise. Citeste mai mult: http://www.revistafelicia.ro/articol_1004256/caisele_si_proprietatile_lor_terapeutice.html

Papaya (Carica papaya)


Fructele de papaya sunt bogate in caroten, vitamina C si flavonoizi, vitamine din grupa B, potasiu, magneziu si fibre. Acest fruct contine papaina, o enzima care ajuta la digerarea proteinelor si care este folosita in suplimentele alimentare care imbunatatesc functiile aparatului digestiv. Papaina, care are caracteristici similare cu bromelaina din ananas, se mai foloseste cu succes in tratamentul alergiilor. Papaya contine trei antioxidanti foarte puternici: vitamina C, vitamina E si provitamina A, care ii confera un puternic efect antioxidant, reduce inflamatiile si protejeaza sistemul imunitar de factorii de agresiune exteriori. Studii recente au demonstrat ca nutrientii din papaya ajuta la prevenirea cancerului de colon, iar fibrele din acest fruct inlatura toxinele care ar putea dauna sistemului digestiv. Cristofor Columb a numit papaya fructul ingerilor, datorita texturii sale moi si a gustului dulce si delicat.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Strategii de alimentatie sanatoasa pentru copii
1. Organizeaza mese in familie in mod regulat.
2. Serveste alimente si gustari variate.
3. Fii un model pentru copii: mananca si tu sanatos.
4. Evita certurile pentru mancare.
5. Implica-i pe copii.
Citeste mai mult...
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
E-urile din biscuitii pentru copii
Este deja o regula ca mancarea gatita in casa este mult mai sanatoasa decat produsele care se gasesc in comert. O dovada in acest sens o reprezinta biscuitii preferati de cei mici, care contin diverse chimicale pe care ar fi bine sa le evite: Metabisulfit de sodiu (E223) - aditiv alimentar sintetic care se foloseste ca si conservant (substanta folosita cu scopul de a impiedica alterarea unor produse alimentare sau de alta natura). Acesta este folosit in producerea bauturilor alcoolice, biscuitilor, produselor de panificatie, sucurilor de fructe, fructelor si legumelor uscate, produselor din cartofi.

Efecte: printre cele mai grave se enumera faptul ca impiedica fixarea vitaminei B1 si produce alergii. Este contraindicat copiilor sa consume produse care contin E223 deoarece poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Zaharul invertit sau ,,mierea artificiala''este un produs sintetic, fiind o combinatie intre glucoza si fructuoza provenita din zaharoza. Astfel, deoarece se absoarbe deosebit de repede (mult mai repede decat zaharul rafinat), creste brusc glicemia si ingrasa.
Bicarbonat de amoniu (E503) este un corector de aciditate si emulgator, sintetic, realizat din sulfat de amoniu si carbonat de calciu. Cu toate ca face parte din categoria ,,E-urilor inofensive'', poate provoca acidoza sangvina (crestere a aciditatii si reducerea rezervei alcaline din sange - pH scazut al sangelui), iritarea mucoasele daca este consumat in cantitati mari.Mai multe studii au aratat ca, in momentul in care parintii controleaza strict mesele copiilor, fie ca le interzic anumite alimente sau ii obliga sa manance prea multe, cei mici au mai putine sanse de a avea, pe viitor, un comportament alimentar corect.
Intr-un studiu publicat in Journal of the American Dietetic Association, Jane Wardle, de la University College London, a interogat 213 mame de copii cu varsta cuprinsa intre sapte si noua ani. Citeste mai mult...
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Rolul fierului in sanatate
Fierul este un element esential pentru sanatatea organismului tau, el avand rolul de a oxigena sangele, de a forma hemoglobina si de a sustine dezvoltarea sistemului imunitar. Carenta de fier poate avea consecinte foarte grave, cea mai dificila boala fiind anemia feripriva. Insa, aceasta tulburare poate fi impiedicata de o alimentatie potrivita, bogata in fier.
Iata o lista cu cateva dintre cele mai bogate alimente in fier:
• Spanac
• Ficat de pui
• Ficat de vita
• Cereale (germeni de grau, ovaz)
• Galbenus de ou
• Carne de vita
• Broccoli
• Alune
• Arahide prajite
• Nuci
• Caise uscate
• Drojdie
• Mazare
• Linte
• Paine de secara
• Varza de Bruxelles.
Pentru absorbtia fierului in organism este necesara o alimentatie bogata in vitamina C, asa ca sunt recomandate fructele si legumele. Cel mai simplu ar fi ca zilnic sa bei un suc de portocale sau o limonada, inca de la primele ore ale diminetii. Pe de alta parte, ceaiul negru este un ingredient care, pe langa proprietatile sale benefice, are neplacutul efect negativ de a impiedica depunerea fierului in organism. In termeni populari, ceaiul negru este cunoscut ca fiind "hotul de fier".
Atentie la excesul de fier! Alimentele bogate in fier sau suplimentele nutritive pe baza de fier, consumate in exces, pot creste riscul de cancer deoarece o cantitate foarte mare de fier in organism stimuleaza producerea de radicali liberi. Acesti radicali liberi pot oxida colesterolul din sange ceea ce duce la cresterea riscului de a afecta arterele si vasele de sange din corp.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Zece alimente care stimuleaza inteligenta
Desi nu reprezinta decat 2% din greutatea totala a corpului, creierul nu este un organ care sa se remarce prin lipsa poftei de mancare ba, dimpotriva, apetitul sau este de zece ori mai mare decat al celorlalte organe. Pentru a functiona, foloseste, el singur, nu mai putin de 20% din aportul caloric al unei zile. In afara de calorii, trebuie sa fim atenti mai ales la asigurarea unor nutrienti de calitate neuronilor nostri, printr-o alimentatie echilibrata si variata. Unele alimente ar trebui introduse in dieta noastra pentru a asigura creierului ceea ce are nevoie in vederea unei bune functionalitati si a obtinerii unui randament maxim.
Pestele gras contine cele mai bogate surse de omega 3, dar, daca nu iti plac, ai ca alternativa uleiul de nuci sau de seminte de rapita, uleiuri care au un continut foarte bogat in omega 3.
Leguminoasele. Legumele uscate sunt bogate zaharuri, iar indicele lor glicemic este unul dintre cele mai joase, ceea ce permite o regularizare a cantitatii de glucide din sange, determinand o buna aprovizionare a creierului. Daca nu iti plac, poti inlocui legumele cu cerealele integrale.
Banana este unul dintre acele fructe care constituie o importanta sursa de vitamina B6 (o singura banana acopera un sfert din aportul nutritional recomandat intr-o dieta rationala si echilibrata).
Ficatul (de vitel, de vita, de pasare). Ficatul este unul dintre acele alimente care reprezinta o sursa sigura pentru fier, atat de valoros in vederea bunei dezvoltari a organismului nostru. Ficatul este una dintre sursele cele mai importante de vitamine din grupa B. Daca nu te numeri printre cei carora le place ficatul ai ca alternativa jambonul, carnea de vita sau drojdia dietetica.
Fructe rosii. Coacazele negre, fragii, capsunile, coacazele rosii, murele sunt o veritabila comoara de vitamina C. Coacazele negre contin de doua ori mai multa vitamina C decat kiwi si de trei ori mai multa decat portocala.
Fructe de mare. Acestea sunt bogate in vitamina B12 si in proteine. Daca ai retineri in a consuma fructe de mare, poti sa mananci, in locul lor, paine integrala, alge sau germeni de grau.
Ouale contin lecitina si fosfolipide, elemente care intra in compozitia membranei celulelor creierului si ii asigura elasticitatea. Ouale sunt bogate in aminoacizi indispensabili in producerea principalilor neurotransmitatori.
Ciocolata. Prezenta moleculelor apropiate cafeinei si amfetaminei ii confera ciocolatei o veritabila putere tonica si psihostimulativa. Continutul bogat in magneziu si in molecule asemanatoare serotoninei poate sa explice efectul antistres si antidepresiv pe care il are ciocolata si justifica necesitatea introducerii ei in alimentatie.
Spanacul. Particularitatea tuturor legumelor cu frunze verzi este bogatia in vitamina B9 care participa la dezvoltarea tesutului nervos la fat si la reinnoirea celulelor sangvine si a carei lipsa este semnalata printr-o scadere a capacitatii de vigilenta si a memoriei.
Avocado. Bogatia in vitamina E a avocado-ului este exceptionala, avocado fiind fructul care contine, in cea mai mare proportie, aceasta vitamina. Vitamina E este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si protejeaza tesuturile grase ale creierului impotriva imbatranirii.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii

Principiile alimentatiei sanatoase la copii
Fructe si legume recomandate:
- mere, banane, struguri, grapefruit, nectarine, kiwi, caspusi, pepene rosu, rodii
- morcov, mazare, varza, vinete, rosii, broccoli, ceapa, pastarnac, spanac, conopida, ciuperci, ardei rosu,
dovlecei
- alune, suc de portocale, smochine

Principii:
1. sa manance zilnic macar 5 fructe si legume (2 fructe si 3 legume)
2. sa alterneze de la o zi la alta, fructele si legumele
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii  
Supa de broccoli
Ingrediente: 500 g broccoli fiert pe aburi, 4 fire ceapa verde.
Pentru sosul alb: ¼ cana unt, ¼ cana faina, 2 cani lapte, 250 g crema branza, sare.
Mod de preparare: Pentru sosul alb se pun intr-o craticioara untul, faina, laptele, crema de branza si sarea pe foc mic pana se ingroasa. Se adauga broccoli si ceapa verde tocata si se amesteca bine. Se serveste imediat.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii

Prajitura cu mere si iaurt
Ingrediente:
- 6 linguri cu ulei
- 6 linguri cu zahar
- 12 linguri cu faina
- 400 g iaurt
- 1/2 lingurita de bicarbonat stins cu otet sau zeama de lamaie
- arome (scortisoara si vanilie)
Pentru umplutura:
- 1, 5 kg mere
Mod de preparare:
Merele se dau pe razatoarea mare si se storc foarte bine de zeama pe care o lasa si se amesteca cu scortisoara. Intre timp amestecam uleiul cu zaharul pana obtinem o pasta, adaugam iaurtul si mixam, punem faina si la sfarsit punem bicarbonatul si vanilia.
Amestecam pana la omogenizare. Aceasta compozitie o vom imparti in doua. Intr-o tava nu foarte mare pe care am uns-o cu ulei si am tapetat-o cu faina punem jumatate din compozitie nivelam apoi adaugam merele rase si scurse foarte bine.Presaram zahar deasupra si turnam apoi si jumatatea cealalta de compozitie.
Punem tava in cuptorul incins la 200 grade timp de 20-25 minute pana la rumenire.
Se taie dupa ce se raceste.
Pofta buna!
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Prajitura de casa

A trecut ceva timp de cand n-am mai savurat acest minunat desert de poveste, insa zilele acestea am avut chef de o prajitura racoritoare. Ca atare, am trecut la fapte si am pregatit o Alba ca Zapada, folosind de aceasta data ingredientul magic al zanelor din Prajituria, margarina RAMA MAESTRO. La prepararea foilor pentru prajitura Alba ca Zapada, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 3 oua; 100 g zahar pudra; 6 linguri margarina RAMA MAESTRO, topita; 3 linguri lapte; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 1/2 lingurita de sare; coaja rasa de la 1/2 lamaie. Pentru prepararea cremei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 l lapte; 4 linguri de faina; 400 g margarina RAMA MAESTRO, topita; 250 gr zahar pudra; zeama de la o lamaie; 3 pliculete de zahar vanilat; coaja rasa de la 1/2 lamaie.

Preparare foi prajitura Alba ca Zapada: Puneti ouale in mixer (sau intr-un vas), peste care adaugati zaharul pudra. Mixati bine, pana se omogenizeaza. Turnati amoniul si sarea in lapte, dupa care amestecati cu o lingurita pana se dizolva, atat sarea cat si amoniul. Adaugati laptele in castronul mixerului, peste oua, coaja de lamaie, margarina topita (putin cate putin), si mixati in continuare pana ce se omogenizeaza compozitia. Odata ce compozitia s-a omogenizat, schimbati piesa de mixat cu cea pentru coca. Incepeti din nou mixarea, la viteza mica, adaugand treptat faina, pana cand pasta nu mai este lipicioasa (o sa trebuiasa sa mixati cca. 15 minute). In acest moment puteti trece la pregatirea foilor. Se imparte coca in trei, patru sau cinci bucati egale (functie de cate straturi doriti sa aiba prajitura). Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet (avem grija ca foaia sa fie de marimea tavii in care se va coace). Puneti foaia pe fundul tavii si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 10 minute. Procedati similar pana terminati de copt toate foile, lasati-le sa se raceasca si treceti la prepararea cremei.

Preparare crema: Se pune in mixer faina cu laptele si se mixeaza pana se omogenizeaza. Topiti margarina si adaugati-o in mixer, gradual, mixand in continuare. Dupa ce ati pus toata margarina, adaugati si zaharul pudra, pliculetele de zahar vanilat, coaja de lamaie si zeama de lamaie, mixand toate ingredientele pana la omogenizare. Dupa omogenizare, turnati toata compozitia intr-o oala, pe care puneti-o pe aragaz, la foc mic, amestecand permanent pentru a nu se prinde. Cand compozitia se ingroasa si capata consistenta laptelui batut, stingem focul si putem finaliza prajitura. Intr-o tava se aseaza o foaie apoi se toarna crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de crema si tot asa pana la ultima foaie. Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie. Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram. La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Lasati-o cel putin 12 ore (foile absorb o parte din crema si se inmoaie). A doua zi presarati deasupra zahar pudra, taiati prajitura in forma de romb si se poate servi.

Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii

Soriceii deliciosi

Ingrediente: orez fiert, brânză grasă, iaurt (sau 1 lingurita crema de branza), sare dupa gust, mazăre verde (ochi), boabe de porumb (nas), fasole verde (coada).

Instrucţiuni: se amesteca orezul cu branza grasa si lingura de iaurt formand un bot (corpul soricelului). Apoi  adăugaţi ochii verzi-mazăre, nasul-boaba de porumb, coada-fasole verde. Pentru urechi putem folosi măsline, brânză, ridichi etc.

Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii 
 
 
Sucurile
Sucurile sunt unele dintre micile placeri ale prichindeilor. De cele mai multe ori consumul acestora este nociv pentru sanatatea lor. Parintii nu fac intotdeauna cele mai sanatoase alegeri pentru ei, iar zaharul si aditivii pe care sucurile comerciale le contin reprezinta o cale sigura spre supraponderalitate si alte boli asociate. Nici sucul proaspat, natural din fructe nu trebuie baut oricum si oricat de copii.
Sucurile naturale, comerciale si caloriile
Specialistii sustin ca sucurile au o pondere mult mai mare decat ar trebui in alimentatia copiilor. Ei considera ca atat copiii mici, cat si adolescentii abuzeaza de ele, iar efectele nocive sunt inevitabile. Numarul de calorii pe care copiii intre 2- 19 il ingereaza zilnic doar prin intermediul sucului in fiecare zi este in continua crestere:
■copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani prezinta o crestere cu 20% a caloriilor din sucurile indulcite cu zahar;
■o alta parte din copii, precum si adolescentii isi iau peste 10-15% din numarul total de calorii recomandate zilnic doar din sucuri naturale si comerciale.
Sucurile naturale nu sunt asociate cu cresterea in greutate la copii!
Specialistii au analizat evolutia mai multor copii intre 2 si 11 ani care au baut numai sucuri naturale in comparatie cu altii care au consumat doar sucuri indulcite cu zahar. Ei au reusit astfel sa evidentieze care sunt asemanarile si deosebirile celor doua tipuri de comportament alimentar.
Copiii care au baut sucuri naturale in cantitati mai mari de 180 ml/zi prezentau au prezentat niveluri crescute de vitamine si minerale in organism:
■carbohidrati;
■vitamina C;
■vitamina B6;
■acid folic;
■potasiu;
■magneziu;
■fier.
De asemenea, s-a constatat o imbunatatire a dietei generale a acestora:
■mancau mai multe fructe si legume si mai putine alimente cu grasimi si zahar;
■consumau mai multe lactate;
■avea constant in alimentatie produse din cereale integrale etc.
Consumul sucului natural de fructe nu a fost asociat cu riscul de supraponderalitate sau obezitate la copiii intre 2-11 ani.
Medicii spun ca sucurile naturale contin un pic mai multe calorii decat unele tipuri de bauturi comerciale sau indulcite artificial. Insa ceea ce au remarcat este faptul ca desi acestia ingereaza mai multe calorii, dieta acestora s-a dovedit a fi mai sanatoasa per total. Asadar, faptul ca acestia mananca mai sanatos compenseaza micul surplus de calorii pe care il iau din sucurile proaspete de fructe.
Sucurile carbonatate si indulcite artificial fac parte din alimentatia copiilor
Aceste sucuri gustoase de pe rafturile magazinelor ne fac pe toti sa devenim dependenti de ele. Ele sunt si atractia principala a copiilor. Specialistii sustin ca daca nu se poate exclude complet aceste sucuri din alimentatia copilului, parintii trebuie sa limiteze cantitatile pe care acestia le beau.
Nutritionistii sustin ca limitarea si controlarea proportiilor consumului de bauturi carbonatate si indulcite natural reprezinta un mod de a mentine o dieta echilibrata micutului. Cel mai sanatos este sa reorientezi gusturile copilului in materie de suc catre sortimentele din fructe proaspete, neindulcite cu zahar.

Cat suc natural au voie sa bea copiii zilnic?

■ pediatrii sustin ca micutii cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani trebuie sa bea cam 120-180 ml de suc proaspat de fructe pe zi;
■ copiii intre 7 si 18 ani au o limita de 350 de ml pe zi.
Specialistii sustin ca cel mai indicat este sa combini fructe intre ele la un tip de suc si sa nu ii dai copilului suc dintr-un singur fel de fruct. In acest fel asiguri o gama mai larga de nutrienti si vitamine de care are nevoie prichindelul.
Nu incuraja copilul mic sa bea un pahar mare de suc inainte de masa. Exista riscul ca acesta sa -si umple stomacelul cu el si sa aiba senzatia falsa de satietate. Daca acest lucru se intampla, copilul nu mai mananca suficient pentru a-si asigura aportul nutritional recomandat la o masa si poate suferi modificari de greutate, precum si alte afectiuni.
Indicat este ca sucul sa fie preparat in casa. Daca nu ai posibilitatea sa faci acest lucru, cumpara din magazine, dar citeste eticheta pentru a te asigura ca scrie "100% natural".
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Sufleu de Morcovi pentru Copii

Timp de preparare: pregatire: 10 minute, la cuptor: 30 minute.
Ingrediente: 2 morcovi, 4 linguri de unt, 200 g branza, 1 cana de iaurt.
Prepararea retetei:
Tocam morcovul rondele subtiri si il punem intr-o tigaie care poate fi data la cuptor. Morcovii mai fragezi pot fi lasati ca atare, cei mai tari trebuie sa fie fierti inainte. Daca avem o tigaie care lipeste, atunci o putem unge cu unt. Adaugam untul taiat cubulete si pe deasupra branza rasa. Putem folosi branza de vaci, de oaie sau orice fel de branza dulce ori foarte putin sarata, care ii place copilului. Adaugam iaurtul, astfel incat sa acopere restul ingredientelor, fara sa amestecam compozitia.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii

Valoarea nutritiva a laptelui si branzeturilor

Laptele constituie cea mai importanta sursa de calciu, fapt pentru care in alimentatie are actiune mineralizanta pentru copii si antidecalcifianta pentru adulti. In lapte, calciul se gaseste in jur de 125 mg la 100 ml, iar in branzeturi poate varia de la 200 mg in branza proaspata de vaci pana la 900 - 1200 mg in branzeturile fermentate. Pe langa faptul ca sunt bogate in calciu, laptele si branzeturile realizeaza conditii care favorizeaza atat absorbtia, cat si fixarea sa in schelet:
- raportul calciu-fosfor supraunitar
- prezenta vitaminei D3, a lactozei, acidului citric, proteinelor
- absenta unor factori de insolubilizare a calciului
(acidului oxalic, acidului fitic).
Laptele este singurul aliment de origine animala in a carui cenusa predomina minichivalenti bazici.
Laptele constituie o sursa importanta de proteine care se gasesc in cantitati intre 3,5 g la 100 ml, fiind formate din cazeina, lactalbumina, si lactoglobulina.
De asemenea, contine vitamine hidrosolubile din complexul B; B2,B1, B12, PP, B6;  laptele integral mai contine si vitaminele liposolubile A si D3.
Laptele contine o cantitate (3,6g%) de grasimi emulsionate, fapt ce faciliteaza digestia si absorbtia lor. Grasimile au un continut mare de acizi grasi saturati si de colesterol, ceea ce confera laptelui insusiri dislipidemiante si arterosclerozante mai ales la persoanele in varsta.
Totodata, laptele contine o cantitate relativ scazuta de glucide (lactoza) pe seama careia are loc procesul de fermentatie lactica.
Datorita continutului scazut in elemente calorigene si continutului ridicat in apa, valoarea calorica a laptelui este scazut (65 cal/100 ml); laptelui i se mai reproseaza continutul prea redus de vitamina C si lipsa unor elemente minerale cu rol important in eritropoeza (Fe, Cu si Mn), ca si continut prea bogat in sodiu (Na).
Necesarul de lapte este de 300 - 500 ml/zi pentru adolescenti, 500 - 600 ml/zi pentru femei gravide, persoane expuse la mediu toxic si de 200 - 300 ml/zi pentru adulti.
Aportul de branzeturi variaza intre 20 - 60 g pe zi.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii

Mierea si alte produse ale stupului
Folosirea mierii si a altor produse ale stupului in alimentatie este foarte veche. Timp de milenii mierea a fost singurul aliment dulce folosit in alimentatia omului, in afara fructelor. La fel de veche este si folosirea mierii in tratarea unor afectiuni. Oamenii au observat ca mierea le poate lecui unele suferinte. Despre insusirile vindecatoare ale mierii s-a scris inca din cele mai vechi timpuri. Romanii o foloseau pentru tratarea durerilor de git, pentru bolile de stomac si de piele. In multe scrieri s-au pomenit retete bune pentru vindecat unele boli, retete pe baza de miere: mierea amestecata cu otet era buna pentru ficat si fiere, mierea amestecata cu anumite plante vindeca ranile grave, mierea combinata cu sare si menta ajuta la eliminarea parazitilor, mierea amestecata cu paine ajuta la tratarea rinichilor blocati. In Evul Mediu au aparut retete din ce in ce mai complicate in compozitia carora alaturi de miere intrau pulberi de  plante, condimente exotice, venin de sarpe, vin, radacini de plante medicinale. Se stie ca si stramosii nostri, dacii, erau foarte priceputi apicultori si ca, alaturi de sare, aur si argint, romanii duceau din Dacia la Roma si mari cantitati de miere si ceara de albine.

Mierea este produsa din nectarul florilor cules de albine. Pentru a produce un kilogram de miere albinele trebuie sa viziteze circa 3-4 milioane de flori. Nectarul acestora este prelucrat de catre albine si imbunatatit cu propriile lor substante biologice. Tranformarea nectarului in miere este un proces fizic si chimic la care participa toate albinele, si cele care aduna polenul, dar si cele mai tinere care il prelucreaza si il depoziteaza.

Calitatile si proprietatile mierii

Mierea contine apa, glucide (fructoza, glucoza, zaharoza, maltoza), proteine aminoacizi, substante minerale (calciu, cupru, magneziu, siliciu, fosfor, mangan etc), vitamine (B1, B2, B6, B5, K, C), graunte de polen, substante antibiotice etc. Mierea este un aliment usor asimilabil, satisface rapid nevoia de energie a organismului, nu este iritanta pentru sistemul digestiv, este foarte bine tolarata de rinichi, reface repede organismul dupa efort, calmeaza sistemul nervos, are proprietati antiseptice, cicatrizante si antibiotice, are proprietati conservante (se pot conserva in miere fructe, legume dar si peste, carne, oua).
Cea mai bogata in virtuti vindecatoare este mierea poliflora. Fiecare tip de miere este insa indicat, cu precadere, pentru tratarea anumitor afectiuni:
-    Mierea de salcim – astenie, nevroze.
-    Mierea de tei – bronsite, raceli, insomnii, nevroze.
-    Mierea de menta – afectiuni gastrointestinale, indigestii, balonari.
-    Mierea de levantica – astm bronsic, emfizem pulmonar.
-    Mierea de rozmarin – boli respiratorii.
-    Mierea de cimbrisor – debilitate, boli pulmonare, astm.
-    Mierea de castan – boli cardiovasculare, afectiuni ale vaselor de singe.
Culoarea mierii variaza in functie de compozitie si de florile din care s-a recoltat polenul si nectarul. Astfel, ea trece de la galben pal la auriu spre roscat si chiar maroniu, in cazul mierii de mana si de conifere.
Este foarte important sa cumparati miere din sursa sigura, recoltata din zone nepoluate.
Mierea se poate falsifica foarte usor.
Mierea falsificata nu se zahariseste, spre deosebire de mierea naturala care, dupa un timp, sufera procesul de zaharisire.
Mierea falsificata nu are miros si gust aromat si este fluida. Consumul de miere este contraindicat celor care au alergie la polen, precum si celor care au anumite afectiuni pancreatice. In alimentatia sugarilor nu se recomanda a se folosi decit sub supraveghere medicala.

Polenul

Este recoltat si preparat de catre albine si foloseste la hranirea puietului.
Grauncioarele de polen pot fi divers colorate, de la galben pina la maroniu. Dupa ce este recoltat, polenul se poate pastra 2 ani, apoi el isi pierde valoarea terapeutica. Polenul este bogat in proteine, grasimi, zaharuri, substante minerale, pigmenti si fermenti. De asemenea in compozitia lui sunt prezente vitaminele: A, B, E, P, unii hormoni, antioxidanti, enzime antibiotice. Avind o valoare nutritiva mare, polenul este folosit ca accelerator al cresterii, de aceea se administreza numai la indicatia medicului.
Polenul se poate administra sub forma de granule, de pulbere obtinuta prin macinarea granulelor, sau pasta, numita si pastura, care este cea mai activa din punct de vedere al virtutilor terapeutice. Pastura se pastreaza in frigider, pentru ca altfel isi pierde proprietatile.
Polenul este indicat in anemii, stari de slabire si epuizare, oboseala. Ca stimulent, ca factor de crestere, adjuvant in boli cardiovasculare.
Administrarea lui este containdicata in alergii, afectiuni psihice, in obezitate, diabet si boli endocrine.

Propolisul

Este o substanta cleioasa, parfumata, pe care albinele o aduna din mugurii unor plante – plop, castan, cires – o prelucreaza, adaugindu-i secretii proprii si-i maresc astfel insusirile antibacteriene.
Propolisul contine uleiuri vegetale, minerale (fier, cupru, zinc, mangan) si multe rasini vegetale, care-i dau un miros specific.
Este o substanta antiseptica si antibiotica. Se consuma ca atare, cantitatea echivalenta unui bob de mazare pe zi, in afectiuni pulmonare si pentru intarirea sistemului imunitar.
Tinctura de propolis preparata in proportia: 20 g la 100 ml alcool – se foloseste in aplicatii externe, pentru badijonarea ranilor greu vindecabile, a gingiilor afectate de paradontoza a aftelor si eczemelor.
Propolisul are efect anesteziant in cazul durerilor dentare.

Laptisorul de matca

Este un produs care se foloseste la hranirea larvelor de albine. Laptisorul de matca este secretat de albinele lucratoare si cu el este hranita si matca stupului. Este foarte bogat in proteine si aminoacizi: arginina, leucina si tirizina, mai ales. De asemenea, contine substante antibiotice, minerale si vitamine, precum si hormoni feminini, glucide si lipide.
Are rol de intarire si stimulare a cresterii, este antibiotic si folosit ca adjuvant in tratamentul anticanceros.
Cu laptisorul de matca se trateaza starile de oboseala si slabire, intirzierile de crestere, boli ale ficatului si ale inimii, sterilitatea feminina si frigiditatea, infectiuni virale, reumatism, cancer, afectiuni dermatologice. Este indicat in hipertiroida, in toate dereglarile glandelor endocrine, in diabet, alergii, afectiuni psihice.

Veninul de albine

In Evul Mediu se trata guta cu venin de albine. Cu venin de albine s-a tratat in sec. XIX-lea reumatismul, afectiunile nervoase, unele dermatite.
Veninul de albine are proprietati antibiotice, insecticidele, anticoagulante si produce modificari circulatorii locale sau generale. In scop terapeutic veninul de albine se foloseste fie direct prin intepatura de albina, fie prin extrase purificate, aplicate de catre medic. Este foarte important sa se stie ca unele persoane fac alergie sau chiar soc anafilactic la administrarea de venin de albine. Se cunosc cazuri pentru care o intepatura de albine a fost fatala. Veninul este contraindicat si in diabet, graviditate, insuficienta cardiaca. De aceea, acest tip de tratament se va aplica sub stricta observatie si supraveghere a unui medic specialist.
Veninul de albine are actiune bactericida, antitumorala, anticoagulanta, cardiostimulatoare, protectoare impotriva iradierii radioactive. Din aceste motive, veninul de albine se foloseste in cazul reumatismului, al migrenelor si nevralgiilor, al afectiunilor cardiovasculare.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii  
LAMAIA este fructul sanatatii
Sucul de lamaie contine acid citric, acid malic, glucide, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: B1, B2, B3, A, C, PP. Este racoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, antiscorbutic, remineralizant, carminativ. Este indicat in infectii diverse, reumatism, guta, ulcere stomacale, obezitate, ateroscleroza, demineralizare, crestere la copii, diaree, dizenterie, paraziti intestinali. Se administreaza intr-o jumatate de pahar de apa indulcita, numarul de lamii stoarse crescind progresiv pana la 8-10 lamai pe zi. Dupa o cura de o luna, numarul de lamai stoarse incepe sa descreasca. Combinatia dintre sucul de lamaie, morcov, sfecla si castraveti ajuta la curatirea ficatului, a rinichilor si vezicii biliare si in general a organismului de toxine. In perioada folosirii acestor sucuri este indicat sa se renunte la carne, amidon, zaharuri.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
LIPIDELE
Deoarece metabolismul copiilor arde grasimile mult mai usor decat cel al adultilor, specialistii sunt de parere ca micutilor le este permisa o dieta cotidiana care sa contina mai multe lipide, conform Reuters Health.
Daca un adult trebuie sa-si asigure 20% din aportul caloric zilnic din grasimi, nutritionistii sunt de parere ca aproximativ 40% din caloriile alimentare ale unui copil mai mare de trei ani trebuie sa provina din lipide. Asadar, parintii nu ar trebui sa-si faca griji ca micutii lor se vor ingrasa daca se hranesc si cu grasimi, deoarece organismul copiilor are nevoie de toate substantele nutritive pentru a se dezvolta normal.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
BANANA
Alimentul cel mai adesea servit, la aceste mici mese, este banana. Consistenta dulce, moale si nutritiva a acestui fruct este un bun inceput pentru noii gurmanzi. Cel mai important lucru cand ii dai copilului prima mancare solida este sa alegi o mancarica usor digerabila si cu posibilitatea cea mai mica de provocare a reactiilor alergice. Cel mai frecvent aliment recomandat de pediatrii sunt cerealele de orez.
Un piure de banane coapte este usor digerabil si o alegere hranitoare. Multi copii sunt reticenti cand vine vorba de a incerca mancaruri noi, de aceea bananele sunt o alegere buna, fiind dulci.
Unii experti sustin ca fructele nu sunt cele mai indicate pentru prima masa, pentru a nu afecta dintii ce vor creste, desi aceasta teorie nu a fost demonstrata. De aceea, unii pediatrii s-ar putea sa iti spuna ca nu este cea mai buna alegere.
Ce contin totusi, bananele? Sunt bogate in substante nutritive, care sunt bune pentru oricine, nu numai pentru sugari. Au continut relativ de apa, prin urmare cantitatea de carbohidrati este destul de mare.
Contin, de asemenea, o cantitate semnificativa de potasiu, mineral care ajuta la cateva functii ale organismului, cum ar fi reglarea batailor inimii si a tensiunii arteriale. Mai contin si alte elemente nutritive, inclusiv vitamina C si sunt o buna sursa de fibre dietetice.
Cum am mai spus, multi copii sunt reticenti la mancare noua, de aceea banana este acceptata asa usor fiind dulce (deoarece copii se nasc cu o afinitate pentru tot ce este dulce).
Ca sa-ti incurajezi copilul sa guste, poti amesteca banana cu lapte praf deoarece copilul este deja familiarizat cu acestea.
Pentru primele mese, alege banane foarte coapte pe care sa le pisezi foarte bine pana au o consistent foarte moale, deoarece chiar daca noi credem ca nu se pot ineca, copii nu stiu inca sa manance, asa ca ar fi mai bine sa nu ne asumam nici un risc.
Bananele sunt bune si pentru cand copilul va mai creste si va incepe sa manance cu manutele. Dar nu ii da bucati taiate pur si simplu in cerculete.
Taie fiecare rotocoala in doua sau chiar patru astfel incat copilasul sa nu se inece cu ele in cazul in care nu sunt mestecate cum trebuie.
Retete pentru prima mancare
Iata aici cateva retete de banane si fulgi de ovaz pentru bebelusul tau.
- 1/4 cana de ovaz instant.
- 1/2 cana de apa, lapte praf.
- 1/4 cana piure de banane.
Amesteca ovazul cu apa sau laptele si fierbe-le la foc mic aproximativ cinci minute, dupa care ia vasul de pe foc si amesteca si bananele.
Toarna apoi tot continutul intr-un blender (sau amesteca cu mixerul) si amesteca-le pana ajung la consistenta dorita. Mai poti adauga apa sau lapte pana iese cum doresti.
Pentru copilasii mai mari nu mai este nevoie sa le bagi in blender ci taie bucati mici de mere, piersici sau banane, pune-le in apa si fierbe-le la foc mic cam 10 minute. Dupa ce le iei de pe foc si se racesc, zdrobeste-le cu furculita.
Turta cu capsuni si banane.
- 1 turta de faina alba.
- 2 lingurite de unt de arahide.
- 2 lingurite de jeleu de capsuni.
- 1 banana decojita.
Pentru inceput unge turta cu untul de arahide, apoi pune jeleul de capsuni. Banana pune-o pe o parte si ruleaza turta ca pe o clatita.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Rosii umplute cu branza dulce
Ingrediente:
4 rosii mai micute
100 gr urda dulce
1 lingurita maioneza
1 lingurita margarina
1 legatura marar
sare, piper
Mod de preparare:
Se freaca urda cu margarina apoi se adauga putin marar tocat marunt, sarea si piperul. Se taie in doua rosiile, se scobeste miezul si se umplu cu crema de urda. Pe un platou se aseaza cateva fire de marar apoi punem rosiile umplute cu fata in jos. Apoi in loc de cap punem o maslina, pe care facem ochii cu maioneza. Din bucatele de masline facem punctuletele de pe aripi.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Briose "Sesame Street"
Ingrediente pt. 12 briose:
2 cani (de ceai) si jumatate de faina
1 cana si jumatate de zahar
1 plic praf de copt
1 lingurita de sare
1 cana de lapte
esenta de vanilie (dupa gust)
2 oua
40-50 gr nuca pisata, sau stafide
12 forme de hartie specile pentru briose, sau forma de silicon
* Nota: Folositi aceeasi cana, pentru a masura toate ingredientele.
Pentru figurine: pasta fondant, crema de unt, coloranti alimentari
Mod de preparare:
Faina, zaharul, praful de copt si sarea, se amesteca intr-un castron pentru mixer. Se adauga laptele si esenta de vanilie. Se bate cu mixerul la viteza maxima, pana se topeste zaharul, apoi se adauga ouale, mixand in continuare. In compozitia formata, puneti cateva bucati de nuci. Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Cele 12 forme le asezati pe tava obisnuita, care se gaseste in aragaz si le umpleti cu compozitie... cam trei sferturi, pentru ca or sa mai creasca in timpul coacerii. Asezati tava la mijlocul cuptorului si lasati-le cca. 25 minute, la 150 de grade C.
Pentru siguranta, puteti incerca metoda scobitorii, sa vedeti daca s-au copt. Pentru a face figurinele aveti nevoie de fondant. Acesta se prepara din miere si lapte praf  (o lingurita de miere, la o lingurita de lapte praf). Il colorati dupa preferinte si puteti face orice figurine doriti. Le asezati pe suprafata briosei. Eu am ales personajele din Sesame Street, pentru ca baietelului meu, Alex ii plac foarte mult. Crema de unt se face din unt si zahar pudra. Puneti cantitati egale. Folositi o punga pentru a orna. Pofta buna!
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii
Supa crema de legume
Ingrediente:
- 500 ml apa
- 250 g zarzavat (dovlecei, morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, frunze de patrunjel, spanac)
- doua lingurite de faina. supa crema
- un galbenus de ou (optional)
- o lingurita de unt
- verdeata
- sare
- 100 ml lapte
Mod de preparare:
Legumele, spalate, curatate si taiate bucati se fierb foarte bine. Dupa ce au fiert, se strecoara apa iar zarzavatul se paseaza de cateva ori printr-o sita deasa. Piureul obtinut din zarzavat se aseaza in supa strecurata si se pune din nou la fiert. Intre timp se pregateste un sos din 5 g unt, 5 g faina si 100 ml lapte.
Se topeste untul, apoi se adauga faina si se amesteca. Se stinge cu laptele. Se lasa sa fiarba inca vreo 10 minute la foc slab. Peste acest sos se toarna supa si se lasa in continuare la fiert intre 5 si 10 minute. Se bate constant pentru a nu se prinde de vas.
Dupa ce a fiert destul se adauga verdeata tocata foarte marunt. Optional se poate adauga si un galbenus de ou fiert sau crud. Poti adauga la final o lingurita de zeama de lamaie sau suc de rosii.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii

Soricei din branza
Ingrediente:
- 200 gr branza telemea,
- 100 gr branza de vaci,
- 50 gr unt,
- 5 ridichii,
- marar verde,
- 3 cuisoare,
- 1 mana cereale Musli,
- 1 bucatica de cascaval.
Mod de preparare:
Amesteca intr-un castron branza telemea cu branza de vaci si cu untul si freaca bine pana ce totul devine o pasta cremoasa. Cu putina maiestrie, modeleaza crema obtinuta pana ii dai forma unui soricel. Cuisoarele devin ochii si boticul animalutului. Nu uitati de mustati: folositi 2 fire de marar.
Spala o ridiche si tai-o felii, apoi o felie tai-o in patru. 2 din acestea devin urechile soricelului. Spala si aranjeaza pe un platou restul ridichiilor, arunca o mana de cereale sin jurul soricelului, adauga marar. Nu uita de cascavalul bun si pentru soricel, bun si pntru mititelul tau.
SFAT: daca nu gasesti ridichii foloseste mere, combinatia de mar cu branzica e delicioasa.
Cuvinte cheie: studii, copii, dezvoltarea copilului, alimentatie
Gradinita Casa Fericirii