vineri, 16 decembrie 2011

Ratustele merg cu colindul la Balkanivet

Grupa mare Ratustele au plecat degraba la cabinetul veterinar sa colinde cum stiu ei mai bine. Acolo erau si pacienti: pisicute, papagali, catelusi, broscute si, pe langa oameni au ascultat si ei cu drag colindele.
Rasplata a fost pe masura, priviti pozele!
Gradinita Casa Fericirii

Practicile traditionale ale sarbatorilor de iarna mostenite din cele mai vechi timpuri se desfasoara si in prezent in forme deosebit de variate, implicind participarea intregii colectivitati, inclusiv a copiilor. Craciunul concentreaza o seama de ritualuri si obiceiuri intre care se remarca, in toata frumusetea si prospetimea sa, colindatul copiilor.
Urarea de Mos Ajun (23-24 decembrie) se practica in intreaga tara, cu denumiri variate. Astfel, in unele parti din Muntenia, Oltenia, Transilvania si Dobrogea se intilnesc ajunul, mos-ajunul, buna dimineata la Mos-Ajun, colindisul, neatalasul, colinda sau la colindeti/colindete. In sudul Banatului, nordul Olteniei si unele parti din Transilvania si din Crisana, obiceiul este cunoscut sub numele de pitarai sau piterei - denumire ce o poarta si copiii colindatori. In Bihor, intilnim si denumirea de a cucuta.
Colindele copiilor sint scurte, vestesc sarbatoarea, ureaza belsug in miei, vitei, purcei, pui si cer, in versuri pline de haz, daruri cuvenite: alune pere, mere, colaci. in Oltenia si Tansilvania, copiii, numiti pitarai, atingeau cu bete sau cu nuiele stilpii portilor, usorii usilor de la grajduri si hambare, grinda casei si scormoneau in carbuni pentru a aduce noroc si belsug: ”Buna-i ziua lui Ajun/ Ca-i mai bun’a lui Craciun/ intr-un ceas bun!/ Porci grasi unsurosi/ Sa-i manince oamenii sanatosi./ Boi tragatori,/ Stupi roditori,/ Cai incurcatori, / Oile linoase,/ Vacile laptoase,/Pui de gaina,/ Pui de rata, / Pui de toate animalele,/ Bani si sanatate.”
Obiceiul se desfasoara in “cete” de copii, baieti - mai rar fete - sau in grupuri mixte. Numarul participantilor dintr-o ceata este de doi, patru, cinci copii-la categoria celor mici (de la 3-4 ani pana la 6-7 ani) si de 4, 6, 7, 12 copii la categoria scolarilor (de la 6-7 ani pina la 14-15 ani).
Colinde4 on PhotoPeach


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu