miercuri, 28 septembrie 2011

Treziri nocturne

Sã ne întoarcem la trezirile din timpul noptii; la acei copii care se trezesc în plinã noapte si încep sã plangã. La ce varstã? O fetitã de trei ani care de altfel este foarte echilibratã, ne spune mama. Cu toate acestea, de trei luni se trezeste în fiecare noapte. Atunci, mama a fãcut o micã anchetã printre prietenele ei, care au si ele copii mici ce se trezesc de trei sau patru ori pe noapte: „Am consultat medicul pediatru si i-am spus cã nu pot fi de acord cu aceste treziri, pentru cã nu am sã rezist mult timp în ritmul ãsta. I-am cerut calmante pentru copil, dar nu mi-a dat. Cu toate acestea, eu sunt pentru calmante si pentru scutece, în timpul noptii.“
Citeste mai mult! 

Studiile au demonstrat ca lipsa somnului nu afecteaza doar performantele scolare ale copiilor, ci este direct corelata cu supraponderalitatea. Somnul insuficient poate avea ca rezultate cresterea hormonilor care provoaca foamea, astfel incat copiii mananca mai mult decat in mod obisnuit.
Totodata, ca si in cazul adultilor, dorinta copiilor de a face exercitii fizice sau alte activitati care sa implice miscarea este mult diminuata in prezenta oboselii.

Pentru a asigura copiilor un somn linistit, se recomanda:
- mutarea calculatorului, TV-ului sau a altor dispozitive din dormitorul copiilor;
- evitarea meselor bogate inainte de culcare;
- stabilirea unui ritual al somnului;
- respectarea unor ore fixe de culcare si trezire;
- asigurarea unui mediu propice somnului: camera intunecata, aerisita, mediu relaxant lipsit de zgomote puternice;
- studiile grele, jocurile video si alte activitati conexe nu sunt recomandate cu cateva ore inainte de somn;

De cate ore de somn au nevoie copiii?
Depinde de fiecare copil in parte, insa Fundatia Nationala a Somnului (NFS, SUA) a stabilit cateva criterii orientative:
Varsta 3-5 ani: 11-13 ore de somn;
Varsta 5-12 ani: 10-11 ore de somn;
Varsta 11-17 ani: 9.5-9.25 ore de somn.
Gradinita Casa Fericirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu