marți, 24 mai 2011

Articol : "Greselile parintilor de copii rasfatati"

Greseala nr. 1. Faceti din copil centrul Universului
Facand din dorintele copilului prioritatea principala in orice situatie il invatati ca lumea se invarte in jurul lui. Puteti evita asta invatand copilul sa ia in considerare nevoile si dorintele celorlalti. Copiii trebuie sa inteleaga sa primeasca si sa ofere. Cand stiu numai sa primeasca, tind sa devina frustrati. 
Greseala nr. 2. Ignorarea comportamentului pozitiv
Ca parinti ocupati si foarte ocupati ce suntem, este posibil sa nu observam cand copiii se joaca in liniste in coltul lor sau cand se feresc singuri de pericole ori probleme. Daca nu le aratati niciodata ca sunteti multumiti de ceea ce fac, ratati ocazia de a consolida importanta comportarii lor pozitive.
Greseala nr. 3. Recompensati din greseala comportamentul negativ
Psihologii de la Desprecopii considera ca multi parinti fac greseala ca simultan sa ignore comportamentul pozitiv si sa-l rasplateasca din greseala pe cel negativ. Daca dati atentie copiilor numai cand miorlaie si plang, le transmiteti mesajul ca doar prin crize si plans pot sa va atraga atentia.
Greseala nr. 4. Nu reusiti sa impuneti limite clare de comportament
Daca nu stabiliti si consolidati reguli de buna purtare, este foarte posibil sa cresteti un copil nepoliticos, necooperant si lipsit de respect fata de cei din jur. Prin natura lor, copiii mici sunt necivilizati iar o parte din sarcinile dumneavoastra de parinte este sa-i invatati sa se poarte in societate, cum ar fi sa aiba rabdare si sa-i respecte pe ceilalti.
Greseala nr. 5. Nu sunteti consecvent in aplicarea regulilor
In timp ce unii parinti nu reusesc sa stabileasca limite de comportament, altii stabilesc reguli slabe sau inconsistente.  Asta se intampla cand ii spuneti copilului Nu face cutare lucru, dar tot ii permiteti sa faca acel lucru.
Exemple de limite inconsistente sunt faptul ca permiteti copilului mic sa se joace cu mancarea din farfurie in unele zile dar nu in altele sau ca permiteti copilului mai mare sa-si incalce ora de culcare atunci cand nu mai aveti energia sa luptati cu el pentru a o respecta. Daca nu sunteti consecventi asupra regulilor pe care le impuneti, ii transmiteti copilului mesajul ca, de fapt, acele reguli nu sunt atat de importante. Si, desigur, ceea ce doriti sa invatati copilul este exact opusul!
Greseala nr. 6. Alegeti lupte pe care nu le puteti castiga
Puteti duce batalia de a nu-i da copilului bomboane inainte de masa, sunt de parere psihologii deci regula fara bomboane merita intarita. Dar sunt multe alte standarde mai greu de impus cum ar fi sa determinati copilul sa manance mazare. Copiii pot pur si simplu inchide gura sau pot scuipa mancarea, sunt de parere psihologii. In astfel de cazuri, sunteti condamnat sa pierdeti lupta inainte de a incepe.
Si, din nefericire, censecintele unor astfel de batalii pierdute se intind mult mai departe de mazarea aruncata ducand batalii pe care nu le puteti castiga le aratati copiilor ca va pot sfida si pot scapa nepedepsiti.
Greseala nr. 7. Nu trageti copilul la raspundere pentru greselile lui
Refuzand sa trageti copilul la raspundere cand face o greseala ii transmiteti mesajul ca nu a gresit deloc. Astfel, copilul invata sa dea vina pe altii oricand apar probleme. Dimpotriva, trebuie sa va invatati copilul ca este important sa-si asume responsibilitatea pentru ceea ce face si apoi sa folositi reguli ferme pentru a va asigura ca o face.
Greseala nr. 8. Ii oferiti copilului daruri din motive gresite
Ceea ce ii cumparati copilului nu este atat de important ca motivul pentru care o faceti. Psihologii de la Desprecopii avertizeaza parintii asupra pericolului cumparaturilor nerezonabile, cum ar fi sa-i cumparati copilului alta bicicleta deoarece s-a plictisit de cea pe care i-ati cumparat-o acum cateva luni.
Alta greseala comuna este sa faceti cumparaturi din cauza sentimentului de vinovatie. Cand copilul se intristeaza sau spune ‑ Esti cea mai rea mama din lume, nu este momentul sa-i luati un cadou. Permitandu-i copilului sa va manipuleze nu-i faceti un bine. Poate ca va primi ce-si doreste, dar bucuria lui va fi mai mica stiind ca ati cumparat cadoul fiindca a insistat el.
Greseala nr. 9. Cedati crizelor de furie ale copilului
Faptul ca va inmuiati cand copilul face o criza de furie este o forma extrema de a-i rasplati comportamentul negativ. Ii dovedeste ca poate obtine orice facand crize si nu asa merg lucrurile in lumea reala. Daca dumneavoastra ca adult faceti o criza, vi se intampla lucruri rele ... nicidecum ceva pozitiv.
Greseala nr. 10. Chiar dumneavoastra va purtati ca un copil rasfatat
Modul in care interactionati cu familia serveste ca model pentru modul in care copilul se va purta cu altii.  Daca va vaicariti si va plangeti in fata copiilor, ei vor copia modelul. Proverbul aschia nu sare departe de trunchi este adevarat, deoarece copiii fac ceea ce faceti  dumneavoastra, nu ceea ce spuneti. 
Gradinita Casa Fericirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu