marți, 19 aprilie 2011

De ce copilul meu este rasfatat?

Un copil excesiv de rasfatat poate deseori sa ii exaspereze pe parinti si pe cei din jur cu pretentiile lui nejustificate. In spatele acestui tip de comportament se afla dorinta copilului de avedea cat de toleranti si cat de rabdatori pot fi adultii. Copilul isi testeaza puterea si controlul pe care il poate detine in relatia cu parintii sai sau cu adultii in general.El isi forteaza de fapt parintele sa fie mai ferm si mai hotarat si astfel sa uziteze de autoritatea de parinte. Sunt parinti care isi trateaza copiii de la egal la egal. Astfel parintii simt nevoia sa isi justifice comportamentul de parinte in fata copilului. Sansele sa il faci pe copil sa inteleaga folosind aceasta tactica sunt mine. Si asta pentru ca nevoile copilului nu sunt aceleasi cu ale adultului.
Astfel daca decideti ca, copilul trebuie sa mearga la somn la o anumita ora nu trebuie sa-I cereti parerea sau sa cedati la rugamintile lui ci sa-I impuneti decizia cu calm si fermitate. Daca va lasati manipulat de catre copil si sunteti tentat de a abandona situatiile in care ar trebui sa ma impuneti in fata lui cu fermitate nu veti face decat sa insecurizati si mai mult copilul.
Indiferent cat de mic este, copilul simte ezitarea parintelui si continua jocul. Daca parintele este ferm, copilul nu mai insista cu acest joc obositor.Dar unor parinti le este greu sa fie fermi gandindu-se ca astfel isi mahnesc copilul. Facandu-i pe plac copilului si incurajand jocul acesta al refuzului continuu din partea copilului de a-si asculta parintele, nu faceti decat sa incurajati genul de discutie interminabila in care copilul nu invata sa ia decizii sau sa coopereze.
Atitudinea fata de copil trebuie sa fie ferma si categorica fara sa ridicati tonul sau sa va enervati, fara sa evitati ci pastrandu-va calmul si buna dispozitie. Daca atunci cand copilul va solicita ceva ce nu doriti sau nu puteti sa-I oferiti veti folosi un ton iritat copilul va simte si va raspunde cu o alta provocare. Daca tonul va fi ezitant si oscilant copilul va simti sentimentul se vinovatie al parintelui.Daca tonul va fi ferm si categoric dar mesajul este transmis cu calm, siguranta si buna dispozitie cel mic va simti ca nu este loc pentru jocuri si ca parintele detine controlul.
In spatele refuzului parintelui de a fi fermn se ascunde teama acestuia ca poate va pierde dragostea copilului. Dar treptat, treptat copilul va invata sa accepte refuzul parintelui.
Rasfatul exagerat poate conduce la stoparea dezvoltarii psihologice, din cauza faptului ca nevoile si dorintele copilului sunt permanent satisfacute. Parintele ii va indeparta imaginatia si creativitatea proprie pentru gasirea de solutii in a-si satisface dorintele si nevoile, procese ce nu se vor mai dezvolta. Cand va creste, copilul va fi pus in situatia de a nu putea face fata unor necazuri inerente ale vietii, va fi practic incompentent in situatii care cer efort si perseverenta.
Rasfatul excesiv poate sa apara in doua cazuri. In cazul unor parinti foarte ocupati, care compenseaza in acest fel absenta lor, care se simt vinovati ca nu stau prea mult cu copiii. Celalalt caz este al parintilor supraprotectori indulgenti. Ei inclina sa deserveasca orice capriciu al copiilor lor si adesea cedeaza in momentul in care copiii lor le cer ceva. Acest lucru determina formarea unor trasaturi ca: obraznicia, rebeliunea si agresivitatea copiilor.
Gradinita Casa Fericirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu