marți, 15 februarie 2011

Punguţa cu doi bani

de Ion Creangă (Poveste publicată prima oară în Convorbiri literare, nr. 10, 1 ianuarie 1876)

Era odată o babă şi un moşneag. Baba avea o găină, şi moşneagul un cucoş; găina babei se oua de câte două ori pe fiecare zi şi baba mânca o mulţime de ouă; iar moşneagului nu-i da nici unul. Moşneagul într-o zi perdu răbdarea şi zise:
— Măi babă, mănânci ca în târgul lui Cremene. Ia dă-mi şi mie nişte ouă, ca să-mi prind pofta măcar. — Da' cum nu! zise baba, care era foarte zgârcită. Dacă ai poftă de ouă, bate şi tu cucoşul tău, să facă ouă, şi-i mânca; că eu aşa am bătut găina, şi iacătă-o cum se ouă.
Moşneagul, pofticios şi hapsin, se ia după gura babei şi, de ciudă, prinde iute şi degrabă cucoşul şi-i dă o bataie bună, zicând:
— Na! ori te ouă, ori du-te de la casa mea; ca să nu mai strici mâncarea degeaba.
Cucoşul, cum scăpă din mânile moşneagului, fugi de-acasă şi umbla pe drumuri, bezmetec. Şi cum mergea el pe-un drum, numai iată găseşte o punguţă cu doi bani. Şi cum o găseşte, o şi ia în clonţ şi se întoarnă cu dânsa înapoi către casa moşneagului. Pe drum se întâlneşte c-o trăsură c-un boier şi cu nişte cucoane. Boierul se uită cu băgare de seamă la cucoş, vede în clonţu-i o punguţă şi zice vezeteului:
— Măi! ia dă-te jos şi vezi ce are cucoşul cela în plisc.
Vezeteul se dă iute jos din capra trăsurei, şi c-un feliu de meşteşug, prinde cucoşul şi luându-i punguţa din clonţ o dă boieriului. Boieriul o ia, fără păsare o pune în buzunar şi porneşte cu trăsura înainte. Cucoşul, supărat de asta, nu se lasă, ci se ia după trăsură, spuind neîncetat:
- Cucurigu ! boieri mari, Daţi punguţa cu doi bani !
Boierul, înciudat, când ajunge în dreptul unei fântâni, zice vezeteului:
— Mă! ia cucoşul ist obraznic şi-l dă în fântâna ceea.
Vezeteul se dă iarăşi jos din capră, prinde cucoşul şi-l azvârle în fântână! Cucoşul, văzând această mare primejdie, ce să facă? Începe-a înghiţi la apă; şi-nghite, şi-nghite, până ce-nghite toată apa din fântână. Apoi zboară de-acolo afară şi iarăşi se ia în urma trăsurei, zicând:
- Cucurigu ! boieri mari, Daţi punguţa cu doi bani !
Boierul, văzând aceasta, s-a mirat cumplit şi a zis:
— Mă! da' al dracului cucoş i-aista! Ei, las' că ţi-oiu da eu ţie de cheltuială, măi crestatule şi pintenatule!
Şi cum ajunge acasă, zice unei babe de la bucătărie să ia cucoşul, să-l azvârle într-un cuptor plin cu jăratic şi să pună o lespede la gura cuptorului. Baba, cânoasă la inimă, de cuvânt; face cum i-a zis stăpânu-său. Cucoşul, cum vede şi astă mare nedreptate, începe a vărsa la apă; şi toarnă el toată apa cea din fântână pe jaratic, până ce stinge focul de tot, şi se răcoreşte cuptoriul; ba încă face ş-o apăraie prin casă, de s-au îndrăcit de ciudă hârca de la bucătărie. Apoi dă o bleandă lespezei de la gura cuptiorului, iesă teafăr şi de-acolo, fuga la fereastra boierului şi începe a trânti cu ciocul în geamuri şi a zice:
- Cucurigu ! boieri mari, Daţi punguţa cu doi bani !
— Măi, că mi-am găsit beleaua cu dihania asta de cucoş, zise boieriul cuprins de mierare. Vezeteu! Ia-l de pe capul meu şi-l zvârle în cireada boilor ş-a vacilor; poate vreun buhaiu înfuriat i-a veni de hac; l-a lua în coarne, şi-om scăpa de supărare.
Vezeteul iarăşi ia cucoşul şi-l zvârle în cireadă! Atunci, bucuria cucoşului! Să-l fi văzut cum înghiţea la buhai, la boi, la vaci şi la viţei; păn-a înghiţit el toată cireada, ş-a făcut un pântece mare, mare cât un munte! Apoi iar vine la fereastră, întinde aripele în dreptul soarelui, de întunecă de tot casa boierului, şi iarăşi începe!
- Cucurigu ! boieri mari, Daţi punguţa cu doi bani !
Boierul, când mai vede şi astă dandanaie, crăpa de ciudă şi nu ştia ce să mai facă, doar va scăpa de cucoş. Mai stă boierul cât stă pe gânduri, pănă-i vine iarăşi în cap una.
— Am să-l dau în haznaua cu banii; poate va înghiţi la galbeni, i-a sta vreunul în gât, s-a îneca şi-oiu scăpa de dânsul.
Şi, cum zice, umflă cucoşul de-o aripă şi-l zvârle în zahnaua cu banii; căci boieriul acela, de mult bănărit ce avea, nu-i mai ştia numărul. Atunci cucoşul înghite cu lăcomie toţi banii şi lasă toate lăzile pustii. Apoi iesă şi de-acolo, el ştie cum şi pe unde, se duce la fereastra boierului şi iar începe:
- Cucurigu ! boieri mari, Daţi punguţa cu doi bani !
Acum, după toate cele întâmplate, boierul, văzând că n-are ce-i mai face, i-azvârle punguţa. Cucoşul o ia de jos cu bucurie, se duce la treaba lui şi lasă pe boier în pace. Atunci toate paserile din ograda boierească, văzând voinicia cucoşului, s-au luat după dânsul, de ţi se părea că-i o nuntă, şi nu altăceva; iară boierul se uita galiş cum se duceau paserile şi zise oftând:
— Ducă-se şi cobe şi tot, numai bine că am scăpat de belea, că nici lucru curat n-a fost aici!
Cucoşul însă mergea ţanţoş, iar paserile după dânsul, şi merge el cât merge, până ce ajunge acasă la moşneag, şi de pe la poartă începe a cânta: "Cucurigu !!! cucurigu !!!" Moşneagul, cum aude glasul cucoşului, iesă afară cu bucurie; şi, când îşi aruncă ochii spre poartă, ce să vadă? Cucoşul său era ceva de spăriet! elefantul ţi se părea purice pe lângă acest cucoş; ş-apoi în urma lui veneau cârduri nenumărate de paseri, care de care mai frumoase, mai cucuiete şi mai boghete. Moşneagul, văzând pe cucoşul său aşa de mare şi de greoiu, şi încunjurat de-atâta amar de galiţe, i-a deschis poarta. Atunci cucoşul i-a zis:
— Stăpâne, aşterne un ţol aici în mijlocul ogrăzii.
Moşneagul, iute ca un prâsnel, aşterne ţolul. Cucoşul atunci se aşază pe ţol, scutură puternic din aripi şi îndată se umple ograda şi livada moşneagului, pe lângă paseri, şi de cirezi de vite; iară pe ţol toarnă o movilă de galbeni, care strălucea la soare de-ţi lua ochii! Moşneagul, văzând aceste mari bogăţii, nu ştia ce să facă de bucurie, sărutând mereu cucoşul şi dezmerdându-l. Atunci, iaca şi baba vine nu ştiu de unde; şi, când a văzut unele ca aceste, numa-i sclipeau răutăcioasei ochii în cap şi plesnea de ciudă.
— Moşnege, zise ea ruşinată, dă-mi şi mie nişte galbeni! — Ba pune-ţi pofta-n cuiu, măi babă! Când ţi-am cerut ouă, ştii ce mi-ai răspuns? Bate acum şi tu găina, să-ţi aducă galbeni; c-aşa am bătut eu cucoşul, ştii tu din a cui pricină... şi iaca ce mi-a adus!

Atunci baba se duce în poiată, găbuieşte găina, o apucă de coadă şi o ia la bătaie, de-ţi venea să-i plângi de milă! Biata găină, cum scapă din mânile babei, fuge pe drumuri. Şi cum mergea pe drum, găseşte şi ea o mărgică ş-o înghite. Apoi răpede se întoarce acasă la babă şi începe de pe la poartă: "Cot, cot, cotcodac !" Baba iesă cu bucurie înaintea găinei. Găina sare peste poartă, trece iute pe lângă babă şi se pune pe cuibariu; şi, după vrun ceas de şedere, sare de pe cuibariu, cotcodocind. Baba atunci se duce cu fuga, să vadă ce i-a făcut găina!... Şi, când se uită în cuibariu, ce să vadă? Găina se ouase o mărgică. Baba, când vede că ş-a bătut găina joc de dânsa, o prinde ş-o bate, ş-o bate, păn-o omoară în bătaie! Şi aşa, baba cea zgârcită şi nebună a rămas de tot săracă, lipită pământului. De-acu a mai mânca şi răbdări prăjite în loc de ouă; că bine şi-a făcut râs de găină şi-a ucis-o fără să-i fie vinovată cu nemica, sărmana!
Moşneagul însă era foarte bogat; el şi-a făcut case mari şi grădini frumoase şi trăia foarte bine; pe babă, de milă, a pus-o găinăriţă, iară pe cucoş îl purta în toate părţile după dânsul, cu salbă de aur la gât şi încălţat cu ciuboţele galbene şi cu pinteni la călcâie, de ţi se părea că-i un irod de cei frumoşi, iară nu cucoş de făcut cu borş.

Educatia este cea mai puternica arma pe care voi o puteti folosi pentru a schimba lumea.

Nelson Mandela
Gradinita Casa Fericirii

Un comentariu:

 1. COCOSUL
  de Emil Garleanu
  In nucul stufos din marginea ograzii, gainile, cocotate de cu seara pe crengi, dorm duse, cu capul sub aripi, imprastiate, care mai sus, care mai jos, cum le-a fost mai pe plac si le-a
  venit mai la socoteala. La o parte, asa, sa le poata vedea pe toate, sculat cu noaptea-n cap, sta cocosul — pasa, cum ii zic toti ai casei, — rotofei, imbracat in pene, cu creasta lasata,
  strengareste, pe-o ureche. Cu gatul intins, cu ochii inca cetosi de somn, priveste. E poet. Sufletul lui, desi razboinic, e mai avantat spre frumos decat al curcanilor, care se umfla intr-atat, de par niste burdufuri, cand sunt seci ca niste gogosi; decat al tuturor gansacilor, care se plimba pe apa si fac pe visatorii, dar in cap n-au minte nici macar cat un graunte; ori decat al ratoilor, care, cu cat sunt mai fuduli, cu atat umbla mai leganati;
  si chiar decat al paunilor mandri in port, dar cu glasul, intre pasari, ca al magarului intre dobitoace. El e poet! E cel dintai care se minuneaza de frumusetile firii, si, fara parere de rau, isi rupe totdeauna din somn numai sa vada cum rasare soarele. De aceea dansul acum priveste, pe cand toti ai casei dorm.
  Mijeste de ziua. Departe, in zare, se desluseste, usoara, dunga de lumina a zorilor; intai e ca o dara de zapada, apoi, incetul cu incetul, se preface intr-un intins de apa care-si inalta o margine tot mai sus, prelingandu-se pe cer, ca sorbita de-o putere a vazduhului. Pe urma, oglinda aburita de pana acum pare ca rasfrange un foc departat, se face lucie, poala cerului prinde fiinta parca, si lumina incepe sa se cearna peste pamant, usoara, ca un colb de argint. Departe, cine stie unde, se vad dealurile, mai incoace campul, aproape satul si, chiar in fata, isi desface stalpii din umbra casa de la cealalta margine a ograzii. Aerul se infioara; cocosul rasufla fericit,
  apoi isi uda pliscul in margaritarul de roua de pe frunza cea mai apropiata. Lumina incremeneste o clipa. Cocosul isi cauta cu ochii tovarasele, le zareste, si in gandul lui le judeca pe toate. La stanga, ici, doarme Sura,
  nadoleanca; babatia, tot langa el, si numai langa el; a scos cinci randuri de pui pana acum, si mai face pe tinerica; uf! tare l-a mai plictisit. Colo, mai jos, Tiganca, sora Surei; ceva mai tanara, dar tot o poama: amandoua galcevitoare foc. In dreapta, la rand, pe crengi deosebite: Roscata, Bogheta si Cucuieta; bune fete, dar prea isi scoteau ochii de la el si prea i se tineau de urma. Cel putin Berca, de pe creanga cea mai de jos, vazuse ca n-are incotro si-l lasa in pace. Dar unde-i Puica? Asta, da, ii era draga ca ochii din cap. Puica e o americanca alba ca laptele, putin mai rasarita decat un ou si cu un cucui mai mare decat ea intreaga; ii place cum merge
  infipta, cu capul tantos, tremurandu-si uneori motul, ca si cum i-ar fi tras luarea-aminte: „Ghidi! ghidi!“ Dar unde-i? Atunci
  un fosnet usor de aripi il facu sa ridice ochii; drept deasupra lui, Puica, sireata, intinse gatul si, pe cand celelalte visau inca,
  strengarita, il saruta de „buna dimineata“.
  Si-n aceeasi vreme, intr-o scaparare orbitoare, din fundul zarii, cele dintai doua raze ale soarelui se topira in ochii celor
  doi indragostiti. Cocosul isi infoie penele si ramase asa, minunat, in fata rasaritului care ardea in para. Peste cateva clipe, privi spre gainile care dormeau si zise Puicei: „Ce
  frumusete dumnezeiasca, draga! Si proastele astea dorm.“ Apoi planui o ghidusie: facu Puicii cu ochiul, dandu-i sa inteleaga
  ca le-o pregateste el. Se ridica in picioare, batu din pinteni, isi falfai aripile ca doua steaguri si, intinzandu-si gatul — cu
  gandul intr-adins sa le faca sa tresara, buimace, din somn —, trambita din gusa, voiniceste:
  — Cu-cu-ri-guuu!...

  RăspundețiȘtergere