miercuri, 9 februarie 2011

Povesti terapeutice: Povestea celor trei copaci


Povestea teraputica este un mijloc excelent de a ne adresa copilului fie pentru a transmite anumite modele comportamentale si valori morale, fie pentru a inlatura anumite comportamente indezirabile. Povestea teraputica nu il critica, eticheteaza, someaza pe copil spre schimbare, evitand astfel "surditatea psihica", ci favorizeaza identificarea copilului cu anumite personaje si implicit transpunerea solutiei din poveste si in situatia sa. Povestea este un altfel de limbaj.A fost odata ca niciodata un deal, si pe dealul acesta cresteau trei copaci inalti. Cum e vorba de o poveste, copacii aveau si ei visurile lor, pe care si le povesteau unul altuia. Primul a spus:
- Eu vreau sa fiu transformat in corabie, sa duc pe mare printii si printesele lumii.


Este important ca parintii sa nu discute la sfarsit despre poveste si sa recurga la formulari de genul: "Vezi, si tu esti ca baietelul din poveste. Ai vazut ce a patit?Tu cand ai de gand sa te cumintesti?" Astfel de comentarii fac parte tocmai din acel tip de limbaj la care copilul a dezvoltat acea "surditate psihica" ce ii anuleaza orice sansa de eficienta in schimbarea comportamentelor nedorite.
Aveti incredere in puterea povestilor si in puterea copilului dumneavoastra de a le utiliza mesajul!

- Eu, a zis al doilea copac, as vrea sa fiu transformat intr-un sipet care sa tina comorile cele mai mari ale lumii.
- Eu, zise ultimul copac, vreau sa ajung cel mai mare si mai falnic copac de pe dealul asta si sa se uite cu respect spre mine toti oamenii.
Intr-o zi au venit acolo taietorii de lemne. Primul copac jubila cand a fost taiat, caci se vedea cea mai mare corabie construita vreodata. Al doilea la fel, caci se vedea o lada plina de aur curat. Al treilea era ingrozit, dar a fost si el taiat. Primul copac a fost dus intr-un sat de pescari si transformat in cateva barci de pescuit. Al doilea, in loc de lada cu comori, a fost facut iesle pentru animale. Al treilea a fost taiat in doua bucati si lasat intr-un grajd, vreme de multi ani Visurile copacilor pareau sa fi fost sfaramate. Corabiile, comorile si semetia pareau acum atat de departe. Dar… Peste ani, o femeie insarcinata nu a avut unde sa nasca si a nascut in ieslea facuta din trunchiul celui de-al doilea copac. Mai tarziu, fiul ei a iesit pe mare intr-o zi cu barcile facute din primul copac si s-a facut furtuna mare. El a spus furtunii sa stea si furtuna L-a ascultat. Dupa o vreme, omul acela a carat in spate lemnele facute din cel de-al treilea copac si a fost rastignit pe o cruce facuta din lemnul acestuia.
O iesle poate sa tina cea mai mare comoara, o barca de pescuit poate sa il transporte pe cel mai mare rege, iar doua lemne pot fi copacul cel mai inalt vazut vreodata.
Gradinita Casa Fericirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu