miercuri, 9 februarie 2011

Povestea trandafirului tepos

Pornind de la Povestea trandafirului tepos, copiii trebuie sa creeze un dialog, o alta povestioara, exercitii care le dezvolta creativitatea.

- Doamnă educatoare, întreabă o fetiţă curioasă, arătând spre vaza cu flori de pe masa, de ce o floare atât de frumoasă ca trandafirul are ghimpi atât de usturători?
Fetiţa zâmbeşte, arătând buricul unui deget înroşit de ţeapă unui trandafir adus la şcoală.
Educatoarea, care se înţepase şi ea, când aşezase trandafirii în vază, caută în sacul cu legende, ascuns după ochii ei buni, şi începe să depene povestirea...
- Ştiţi, dragi copii, că Dumnezeu a făcut lumea; şi tot el a născocit plantele şi animalele care roiesc în jurul nostru. El stătea în cer şi se gândea ce flori să mai născocească. Le făcuse, până atunci, pe aproape toate. Ei, şi într-o bună zi, Dumnezeu trimite doi copilaşi, pe care-i iubea nespus de mult, tocmai din cer pe pământ. De ce i-a trimis? Ca să vadă cei doi copii ce flori mai lipsesc.
- Au ajuns pe pământ? zice aceeaşi fetiţă curioasă.
- Cât ai închide pleoapele, draga mea! Numai că unul dintre băieţi, ispitit de cel rau, n-a mai vrut să plece de pe Pământ, înapoi spre cer. Celălalt băiat, mai ascultător, dimpotrivă, a urmat porunca lui Dumnezeu şi s-a reîntors în cer, lângă El.
- S-a supărat Doamne Doamne pe băiatul cel rău?
- Sigur că da! continuă doamna educatoare istorisirea. Dumnezeu l-a prefăcut pe băiatul neascultător, rămas pe pământ, în spin. L-a facut să fie urât. Apoi l-a sărutat pe copilul cel bun şi l-a mângâiat.
Dar povestea pitorească abia începe, dragi copii. Într-o zi, copilul cel bun, tot jucându-se, sus, în cer, dă de-o crăpătură şi cade pe pământ. Dumnezeu l-ar fi readus imediat în cer pe copilul cel bun, dar hotărâse deja ca nimeni să nu se mai poată întoarce de pe pământ în cer.
- Dumnezeu şi-a lăsat copilul drag pe pământ?
- Da! Însă i s-a făcut tare milă de băieţel şi l-a prefăcut în trandafir. Un trandafir straşnic de frumos! Fratele său, prefăcut în spin, era urât. Ei, şi într-o zi, spinul, gelos de frumuseţea trandafirului, s-a repezit la acesta şi l-a izbit răutăcios cu ţepii. Când trandafirul a scăpat de chelfăneală, ce vede pe trupul său? De la spin i-au rămas agăţaţi nişte ţepi. Se spune că, de atunci, trandafirul cel frumos are ghimpi ascuţiţi şi usturători. De atunci, copilul cel bun, trandafirul, e iubit de toţi, dar copilul cel rău, spinul, e ocolit de toti...

Ghicitoare
Am o floare minunată,
Tot cu roşu îmbrăcată;
Floarea creşte pe un spin
Cine spune cum o numim?

Gradinita Casa Fericirii


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu