joi, 3 februarie 2011

Cenusareasa IV

Cand auzi prima bataie a orologiului, de la miezul noptii, se ridica si fugi sprintena ca o caprioara.
Printul o urma, dar nu o prinse. In graba, se intampla sa-i cada un condur din sticla, pe care printul il culese. Ajunse acasa fara caleasca, fara lachei, cu hainele ponosite si numai cu un condur in picior.
Cand surorile se intoarsera de la bal, Cenusareasa le iscodi:
- Ati vazut-o pe printesa cea frumoasa?
Acestea ii raspunsera:
- Printesa a disparut cum a batut miezul noptii si a lasat sa-i cada un condur de sticla, pe care printul l-a cules si l-a privit tot restul petrecerii. E tare indragostit de printesa cea frumoasa, mai spusera surorile.
Cateva zile mai tarziu,fiul regelui dadu de stire ca va lua de sotie pe aceea careia i se va potrivi pantofiorul pe care il gasise.
Il incercara mai intai printesele, apoi ducesele si intreaga curte, dar in zadar. A fost adus apoi celor doua surori, care s-au straduit in fel si chip sa le intre piciorul in condur, dar nu au reusit.
Cenusareasa, care le privea, recunoscu condurul si intreba:
- Pot si eu sa-l incerc?
Surorile se pusera pe ras, batandu-si joc de ea.
Cavalerul care adusese condurul o privi pe Cenusareasa cu luare-aminte si o gasi tare frumoasa.
- Am porunca sa incerce toate fetele condurul, spuse el si se aproprie cu pantofiorul de piciorul Cenusaresei, pe care se potrivii fara nici o greutate
Si mare fu uimirea celor doua surori, cand Cenusareasa scoase dintr-un buzunar un al doilea condur pe care-l puse in picior. In aceeasi clipa sosi si nasa fetei. Ea atinse cu nuiaua femecata zdrentele Cenusaresei, prefacandu-le intr-o mandrete de straie.
De indata, cele doua surori o recunoscura si se aruncara la picioarele ei, cerandu-i iertare pentru toate relele pricinuite. Cenusareasa le ajuta sa se ridice spunandu-le:
- Va iert din toata inima si va rog sa ma iubiti vesnic.
Cenusareasa fu condusa la print, care a fost si mai impresionat de frumusetea ei. Putin timp dupa aceea, el o lua de sotie. Iar ea le primi pe cele doua surori ale sale la palat si le gasi drept soti doi curteni de neam.

Un comentariu:

  1. Fise de colorat: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLR1OUiC4AYmtPyqJc-Gh56cwuKCwN3FPcRE6kdeTkXqZlElPY6g
    http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.cartiabc.ro/images/D/pag_Cenusareasa.jpg&imgrefurl=http://www.cartiabc.ro/-Lipeste-si-coloreaza-Cenusareasa-p-17490-c-0-p.html&usg=__qP16ZeZvyHLbWC-7Ya3nd9Qu-pk=&h=550&w=794&sz=74&hl=ro&start=0&zoom=1&tbnid=E8lsEmF6OhIlsM:&tbnh=158&tbnw=228&ei=X65KTZWvK82BswaP4sykDw&prev=/images%3Fq%3Dcenusareasa%26um%3D1%26hl%3Dro%26sa%3DX%26biw%3D1680%26bih%3D865%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=202&oei=X65KTZWvK82BswaP4sykDw&esq=1&page=1&ndsp=39&ved=1t:429,r:15,s:0&tx=134&ty=106

    RăspundețiȘtergere