joi, 17 februarie 2011

10 INDICII ALE UNEI BUNE GRADINITE


1. Copiii isi petrec timpul jucandu-se sau lucrand impreuna cu colegii.
Nu se plimba fara scop prin clasa si nu se asteapta ca ei sa stea nemiscati pentru o lunga perioada de timp.
2. Copiii au posibilitatea de a desfasura mai multe activitati pe parcursul unei zile. Uitati-va dupa cuburi si materiale de constructii adecvate, recuzita pentru jocurile de rol, carti illustrate, acuarele sau alte materiale pentru arta si alte jocuri de masa, cum sunt jocurile de corespondenta, mozaicurile si puzzle-urile.
3. Educatoarele lucreaza individual, pe grupe si frontal cu copiii, in diferite momente ale zilei. Nu petrec tot timpul lucrand frontal.
4. Grupa este decorata corespunzator nivelului de varsta al copiilor, lucrarile fiind atractive si viu colorate.
5. Copiii invata literele si cifrele in contextul experientei lor zilnice. Lumea naturala a plantelor si a animalelor, activitatile pline de semnificatie precum cea de gospodarie, participarea la activitati si servirea gustarii, toate acestea pun bazele activitatilor de invatare.
6. Copiii realizeaza proiecte si beneficiaza de perioade lungi de timp (cel putin o ora) pentru a se juca si a explora. Fisele de lucru sunt folosite foarte putin, daca sunt folosite.
7. Copiii au posibilitatea de a se juca in fiecare zi. Activitatile in aer liber nu sunt niciodata prejudiciate in favoarea celor institutionale.
8. Cadrele didactice citesc carti copiilor fie individual, fie in grupuri mici, nu doar in perioada destinata special acestui tip de activitate, ci si pe parcursul zilei.
9. Curriculum-ul este adaptat atat nevoilor celor care sunt mai bine pregatiti, cat si nevoilor celor care necesita de un sprijin suplimentar. Cadrele didactice recunosc ca nu toti copiii invata acest lucru, in acelasi timp si in acelasi mod, datorita diferentelor existente intre mediul de provenienta si experientele trecute ale copiilor.
10. Copiii si parintii vin cu placere la gradinita. Au sentimentul sigurantei deoarece isi stiu copilul cuprins in acest program.
Pedagog Mihaela Mitroi, Director Educational Casa Fericirii

Un comentariu:

  1. Felicitari doamnei director ptr faptul ca depune atata suflet in tot ceea ce face si rezultatele se vad !!

    RăspundețiȘtergere