duminică, 30 ianuarie 2011

Cosmarul - cum il traducem?

Cu siguranta ti s-a intamplat ca, in toiul noptii, sa-ti auzi copilasul plangand sau chiar tipand in somn. Alergi in camera lui si-l gasesti agitandu-se in somn, transpirat... Dupa ce il trezesti si il ajuti sa se linisteasca, incerci sa afli ce a visat. "Iar erau multi gandaci, mami...". Sau "Iar a venit balaurul...". Cu alte cuvinte, un cosmar pe care l-a mai avut si altadata. Oare de ce se intampla astfel? Explicatia se afla, bineinteles, la nivelul subconstientului. Ai fi surprinsa, de exemplu, sa afli ca un cosmar in care apar gandaci reflecta de fapt teama copilului ca un eventual fratior sau surioara ar putea sa-i ia locul in inima ta?
Cosmarurile copiilor pot reprezenta o "poarta" excelenta spre sufletul si gandurile lor ascunse, de care poate nici ei nu sunt constienti. Sa vedem care sunt cele mai intalnite trei subiecte ale cosmarurilor lor si ce ar trebui sa inveti din acestea...
1. Monstri
Visele avand ca protagonisti monstri sunt diverse, din punct de vedere al modului de desfasurare a actiunii. Cand copilul viseaza ca balaurul se ascunde pe undeva prin camera lui, pandindu-l, poate semnifica neincrederea micutului in fortele sale si spaima ca este pandit de pericole la fiecare pas.
Daca balaurul il urmareste sau il ameninta, este un indiciu ca visul nu reprezinta o stare psihica sau o situatie, ci monstrul este o reflectie a unei persoane din viata reala, care il intimideaza pe micut.
Ce ar trebui sa stii
Atunci cand parintii ridica tonul sau au manifestari violente (fie la adresa copilului, fie catre altcineva, dar in prezenta micutului), probabilitatea aparitiei acestui tip de cosmar este foarte mare.
Visele acestea nu reprezinta neaparat un indiciu de abuz mental, dar indica faptul ca micutul este foarte stresat de ceva, de obicei un fapt sau o persoana din preajma sa. Daca se repeta, incearca sa faci niste conexiuni: se intampla ceva anume, ciclic, in zilele ce preced cosmarurile?
2. Caderi in gol
Asemeni adultilor, copiii sunt foarte sensibili in fata acestui gen de cosmare, care echivaleaza cu sentimentul pierderii controlului. Astfel de cosmaruri apar de obicei atunci cand in viata s-a instalat haosul si micile amanunte de fiecare zi dau semne ca devin foarte presante si sufocante, amenintand stabilitatea.
Ce ar trebui sa stii
Un astfel de vis poate semnala inclusiv o infectie la nivelul urechii. In cazul in care micutul a suferit recent de vreo raceaala, este bine sa te adresezi unui specialist pediatru, chiar daca nu exista nici un simptom deocamdata. Daca nu exista nici o problema de ordin fiziologic, este posibil ca micutul sa se simta coplesit de responsabilitatile care ii revin si sa aiba sentimentul ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor tale.
3. Gandaci
Este unul dintre cel mai des intalnite cosmaruri in randurile copiilor: fie viseaza ca ridica plapuma si gasesc in pat o sumedenie de insecte respingatoare, fie acestea apar pe geam si invadeaza incaperea.
Ce ar trebui sa stii
In mod cert, un asemenea vis denota o mare agitatie interioara. Poate aparea fie inaintea unor momente importante din viata (de exemplu, inaintea primei zile de gradinita, mutarii in casa noua, aparitia unui fratior). Semnificatia acestui vis este in general teama de inedit - nestiind la ce sa se astepte si deci daca va faca fata sau nu noii situatii. Certurile dintre parinti pot fi si ele o cauza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu