sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Varicela

Varicela (varsat de vant in denumirea populara) este o boala acuta infectioasa, contagioasa,  produsa de virusul varicelo-zosterian. Varicela evolueaza endemic si uneori epidemic.  Majoritatea cazurilor se inregistreaza la grupe de varsta 2 - 10 ani astfel incat,  la adolescenta,  peste 70% din persoane prezinta anticorpi specifici.
Cele mai multe imbolnaviri se inregistreaza toamna, iarna, primavara. Sursa de infectie o reprezinta bolnavii cu varicela sau herpes zoster. Transmiterea se realizeaza pe cale aerogena, virusul are o rezistenta extrem de scazuta in mediul exterior astfel incat transmiterea indirecta prin obiecte contaminate sau o terta persoana este rara. Contagiozitatea este mare 80-95%. Perioada de contagiozitate incepe cu 1-2 zile inainte de eruptie si persista inca 10 zile de la aparitia ei (sau 6 zile de la aparitia ultimului val eruptiv). Crustele nu sunt contagioase. Incubatia dureaza 10 - 21 de zile. Tabloul clinic se caracterizeaza prin febra,  eruptie cutanata,  in 3 – 4 valuri care se succed la intervale de 2/3 zile,  dar si eruptii la nivelul mucoaselor. Complicatiile legate de infectia virala sunt rare (laringita,  pneumonie, encefalita, ataxie cerebeloasa, mielita poliradiculonefrita, meningita, conjunctivita). Complicatiile bacteriene pot determina suprainfectarea veziculelor, otita, pneumonie, bronhopneumonie.
Varicela se trateaza la domiciliu. Lenjeria de corp si de pat se schimba des dupa ce a fost bine spalata la temperaturi inalte. Pentru calmarea pruritului se folosesc alcool mentolat si eventual antihistaminice. In formele severe se poate administra aciclovir. Antibioticele se administreaza in cazul complicatiilor bacteriene. Izolarea bolnavului la domiciliu se va face 10 zile de la aparitia eruptiei. Profilaxia specifica se face cu vaccin viu atenuat.

Un comentariu:

 1. Statisticile spun ca peste 42% dintre copii se pot imbolnavi in sezonul rece de raceala sau gripa, iar medicii pediatri vorbesc mereu de intarirea imunitatii si de rezistenta celor mici.
  Si pentru ca tu ca mama stii mai bine ca oricine ce ai de facut trebuie sa iti iei toate masurile de precautie. Sa-i intaresti micutului sistemul imunitar.
  Pentru a asigura o imunitate puternica si o protectie impotriva racelii si gripei, Societatea Romana de Pediatrie iti recomanda IMUNOGRIP JUNIOR (sirop) si IMUNOREZISTAN JUNIOR. 100% natural si non invaziv IMUNOGRIP intareste sistemul imunitar al celor mici (recomandat copiilor peste 1 an) si scade sansele de a contacta o raceala. Pentru adulti, exista IMUNOGRIP (solutie si capsule), astfel si cei mai mari dintre noi pot sa isi mentina sanatatea in perfecta stare in timpul sezonului rece.
  Ofera copilului tau protectia de care are nevoie, chiar si atunci cand nu esti langa el.
  IMUNOGRIP JUNIOR si IMUNOREZISTAN JUNIOR sunt produse recomandate de Societatea Romana de Pediatrie.
  Mai multe detalii pe www.ozonenatural.ro

  RăspundețiȘtergere