joi, 18 noiembrie 2010

Bolile sezonului rece – Bronşita la copii

O altă boală, des întalnită, în  sezonul rece, este bronşita. Termenul de bronşită indică o infecţie a conductelor  respiratorii (bronhiile terminale) care fac legătura între trahee şi plămâni. În momentul în care bronhiile se inflamează, ele cresc în volum şi se produce mucusul. Din această cauză, apare tusea, care la început este uscată, dar în următoarele zile devine productivă.
Bronşita poate fi virală (produsă de un virus), bacteriană (produsă de o bacterie) sau chimică (prosusă de aerul poluat). În cazul unei bronşite virale, tratamentul va fi compus din antitusive sau expectorante, antitermice, mucolitice si, bineînteles, hidratare, dar în cazul în care bronşita este produsă de un virus, atunci este nevoie de tratament cu antibiotice.
În cele mai multe cazuri, bronşita apare după netratarea unei simple răceli (este foarte important să luăm toate medicamentele care sunt scrise pe reţetă, chiar dacă ne simţim mult mai bine)  sau în urma pojarului. Simptomele apar la 3-4 zile după o răceală sau gripă netratată corespunzător.
Bronşita îşi începe debutul cu secreţii nazale, febră moderată (38 – 38,5 º), stare generală proastă, urmate de durere în piept, wheezing şi tuse seacă şi dureroasă, care va deveni în câteva zile productivă, flegmatică.
Este important să vă prezentaţi cu copilul la medic, încă de la apariţia primelor simptome, deoarece dacă bronşita nu este tratată corespunzător, microbul poate să coboare, atacând plămânii (bronhopneumonia). Din cauza faptului că boala s-a agravat, febra copilului va creşte la 39,5 – 40 º, tusea va deveni foarte iritantă şi puternică şi starea copilului va fi gravă. Dacă bronşita acută apare, de mai multe ori, în cursul unui an (3-4 episoade), atunci ea se poate transforma în bronşită cronică care este foarte greu de tratat şi care, şi ea la rândul său se poate transforma în astm bronşic.
Formele uşoare de bronşită dispar după 5 până la 10 zile de la primele simptome, însă 20% dintre copiii afectaţi de bronşită, tusea va persista până la 4 săptămâni.
Nu uitaţi că diagnosticul şi tratamentul poate fi pus doar de catre medicul de familie sau pediatrul copilului. Fiecare copil are tratamentul lui deoarece sunt luaţi în calcul mai mulţi factori: vârsta copilului, greutatea, istoricul bolilor precum şi starea copilului în momentul în care a fost văzut de către medic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu