miercuri, 15 septembrie 2010

Operatiunea Olita

Am studiat cu toata responsabilitatea aceasta "problema" si iata ce am aflat: Erik Erickson are o intreaga teorie despre "continentul intunecat", adica poponetul copilului. Este numit asa deoarece copilul nu are posibilitatea sa-si vada poponetul gras si frumos, cu mici gropite prin el. Tot ce e in spatele lui, al copilului reprezinta un mare necunoscut si tot ce e necunoscut ii provoaca teama.
De aici se extinde teama ca ceva ce ii apartine si este fabricat de propriul organism, adica pipi/caca, pleaca intr-un alt mare necunoscut, si anume WC-ul, fara ca el, copilul sa-l poata vedea, admira si/sau minuna. Acesta e motivul pentru care, atunci cand e pregatit copilul, se incepe cu olita, nu cu vasul de toaleta al adultilor. Insa multi copii acuza teama si fata de olita, oricat de frumos colorata ar fi ea, si oricat ar canta ea niste melodii sau ar aplauda, produsul cel mai de pret al copilului tot se va revarsa in acest recipient.
S-au efectuat studii care aratau ca un copil e pregatit pentru olita in jurul varstei de 18 luni, insa studiile respective au fost publicate cu minim 30 de ani in urma. E drept ca in America, scutecele absorbante au aparut in anii 60-70, dar studiile acestea atunci se incheiau, nu incepeau.
Un copil care poarta scutec absorbant din prima zi, va fi foarte dezamagit si frustrat daca incerci sa i-l scoti pe la 7-8 luni, chiar la 18 luni.
Scutecele absorbante sunt foarte comode pentru ei, au forme anatomice, sunt impregnate cu geluri anti-iritare si copiii nu vad niciun motiv pentru care sa nu-i mai poarte. Pe acesti copii ai sec.XXI nu-i deranjeaza, cum ne deranja pe noi un scutec de panza ud, care se intareste odata udat, creaza disconfort, ii raneste pielea si asa sensibila. Asa incat eu consider ca poti sa-l faci sa inteleaga pe Copil cand si mai ales DE CE nu mai e necesar sa poarte pampers.
Pana pe la 1,5 - 2 ani sincer, nu cred ca aveti mari succese cu vorba buna.
Dupa aceasta varsta puteti incerca fara sa va enervati, sa tipati la copil si sa-i "daruiti" acestuia vreun complex de vinovatie absolut inutil.
Ar merita sa proiectam  putin in viitor: cand va avea 20 de ani, va mai fi atat de important la ce varsta a scapat de scutece?
Sa aveti rabdare cu puii vostri caci ei reprezinta "bucatica voastra de nemurire", sa nu-i faceti sa planga sau sa-i intristrati macar cu aceasta falsa problema: pampersii! Cand vor renunta la pampersi,vor adauga o responsabilitate in plus. Incercati sa nu le spuneti ca e rusine sa nu faci la wc, daca va "sfatuieste" vreo bunica, bona, vecina sau alta mamica sa-i spuneti ca al vostru e mai cu mot, si il lasati sa fie asa, caci  fiecare copil chiar e unic, are ritmul sau propriu de crestere fizica si emotionala, de dezvoltare intelectuala, psihica,  motorie etc.
Zambiti-le cat mai mult, imbratisati-i si spuneti-le mereu cat ii iubiti. Vor face pana la urma si la olita, mai apoi si la wc, doar sa aveti rabdare, intelegere si respect pentru copiii vostri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu