vineri, 26 martie 2010

LA CE TREBUIE SA MA ASTEPT CAND COPILUL MEU PASESTE PENTRU PRIMA DATA LA GRADINITA?

Trebuie sa intelegem ca acest pas este important pentru intreaga famile, atat pentru copii cat si pentru parinti. Copiii au senzatia normala si fireasca de abandon in momentul in care se despart de parinti (in deosebi de mama), dar cu tact, ingeniozitate si multa rabdare educatoarele reusesc sa inlature acest sentiment si sa ii aduca in atmosfera placuta de basm din gradinita.
Inainte de a inscrie copilul la gradinita, parintii trebuie sa discute cu acesta despre schimbarea care va avea loc in viata lui: sa ii descrie gradinita, sa o viziteze si sa aduca in discutiile din sanul familiei elemente comune cu gradinita: o jucarie, copiii intalniti acolo, actiuni care vor avea loc etc.
Parintii nu trebuie sa minta, minciuna nu face altceva decat sa sadesca frica si neincredere in sufletul copilului. Acesta trebuie sa stie clar de la inceput ca, la gradinita nu sta decat o perioada din zi, timp in care are posibilitatea sa se joace si sa lucreze alaturi de alti copii de varsta lui. In functie de programul ales, parintele ii spune copilului cand sa se astepte sa fie luat acasa. Spre exemplu, daca copilul pleaca la pranz (program scurt), parintele ii spune ca vine sa il ia acasa dupa ce mananca supica, iar daca pleaca dupa-amiaza, parintele ii spune ca vine sa il ia dupa ce s-a trezit din somn si a mancat gustarica (program lung). Aceste indicii il linistesc pe copil care nu are notiunea timpului formata, dar poate sa deduca momentul in care apare parintele la gradinita ghidandu-se de actiuna enuntata (dupa masa de pranz si dupa programul de somn).
Este normal si firesc ca aceasta schimbare sa provoace refuz din partea copilului, deoarece acestuia i se schimba total programul. Gradinita are un program bine stabilit pe care il urmeaza toti copiii: vin de dimineata la gradinita, servesc impreuna micul dejun, desfasoara activitatile instructiv-educative de la grupa conform nivelului de varsta sau optionalele la care sunt inscrisi, servesc pranzul, respecta programul de somn, servesc gustarica de dupa –amiaza si intr-un final, desfasoara activitatile recuperatorii si de joc proiectate pentru activitatile de dupa-amiaza.
Copilul trebuie sa stea la masuta si sa manance alaturi de ceilalti, trebuie sa respecte regulile grupei din care face parte, sa fie atent la activitati si sa rezolve sarcinile de lucru (simple sau complexe), sa invete sa imparta jucarii, sa lucreze individual sau colectiv, toate acestea necesitand  un maxim de efort si atentie din partea copilului.
Cu cat parintele prelungeste momentul despartirii de copil dimineata, cu atat il sperie pe acesta si prelungeste agonia.
Educatoarele au datoria de a cunoaste fiecare copil in parte si in functie de tipul de personalitate sa caute modalitati de apropiere fata de acesta. Copiii se ataseaza de educatoarele de la grupa si treptat se integreaza total in lumea gradinitei.
La inscrierea copilului in gradinita parintele trebuie sa aiba in vedere urmatoarele lucruri: fisa de inscriere la gradinita, contractul de parteneriat, fisa medicala, avizul de la medicul de familie in care trebuie sa scrie clinic sanatos si apt pentru a intra in colectivitate, rezultatele analizelor de exudat faringian si coproparazitologic, copii dupa certificatul de nastere si buletinele parintilor. Orice copil trebuie sa aibe in rucsacul personal incaltaminte de interior, haine de schimb (pantaloni, bluzite), pampers si servetele umede in cazul in care acesta este la grupa baby.
Parintii trebuie sa pastreze o legatura permanenta cu gradinita, o colaborare eficienta cu personalul gradinitei nu poate decat sa duca la rezultate bune pe toate planurile.

                           Pedagog: Mitroi Mihaela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu