miercuri, 3 martie 2010

Sa-i invatam pe copii sa iubeasca animalele

Varsta prescolara este o etapa importanta in viata copilului cand poate acumula o multitudine de cunostinte despre lumea inconjuratoare (plante, animale, pasari, insecte etc.), iar educatoarea si parintii sunt primii “dascali” care il ajuta pe copil sa paseasca in aceasta lume animata.
Prin activitati variate de observari, povestiri, povesti, jocuri distractive, dramatizari, activitati practice, activitati artistico-plastice, activitati extracurriculare (vizite, excursii la Zoo, Gradina Botanica, Ferma, muzee etc.), educatoarea isi propune educarea capacitatii copiilor de a proteja, iubi si respecta natura, constientizarea necesitatii de a ajuta plantele si animalele, antrenarea acestora in activitati care sa contribuie la ingrijirea plantelor, a animalelor, a pasarilor domestice si salbatice si nu in ultimul rand formarea unui comportament civic, a unor deprinderi de protejare a naturii.
In acest sens, in luna februarie, cand copiii au avut proiectul tematic ANIMALELE Gradinita Casa Fericirii a semnat un parteneriat educativ in colaborare cu cabinetul veterinar Balkanivet.
In proiectarea activitatilor instructiv-educative cuprinse in cele patru saptamani, educatoarele au urmat toti pasii metodei proiectelor concepand scrisori de intentie pentru parinti, pentru medicul veterinar, pentru directorul unitatii de invatamant, au conceput obiectivele cadru si de referinta, inventarul de probleme (ce stiu si ce nu stiu copiii, dar ar dori sa afle), lista cu materiale didactice necesare pentru sectoarele de activitate si au proiectat planificarile saptamanale conform hartii proiectului tematic.
Invitatii de la cabinetul veterinar au participat doar la trei activitati care s-au desfasurat in gradinita, la grupe de varsta diferite, categoriile de activitate imbinandu-se armonios dupa cum urmeaza: grupa mica Ariceii - ACTIVITATE INTEGRATA - Convorbire despre animale domestice (DS), Repetam poeziile invatate despre animale (DLC), Ferma bunicului- macheta (DOS), grupa mijlocie Soriceii - ACTIVITATE PRACTICA - Cartea grupei cu animalele (lipire, desen) si grupa pregatitoare - EDUCATIE PENTRU SOCIETATE- Cearta animalelor- sceneta.
Daca la inceput, atat copiii, cat si parintii si invitatii au fost mai rezervati datorita emotiilor si a unei abordari diferite a invatarii unor cunostinte legate de aceasta tema, pe parcursul activitatilor desfasurate, toti au devenit parteneri in rezolvarea sarcinilor de lucru stabilite de educatoare. Pe langa bagajul de cunostinte acumulat de copii, dar si de invitati despre modul in care trebuie sa privim animalele din jurul nostru, dar si din lume, cum putem sa le protejam si ajutam, toti participantii au invatat un lucru foarte important: la orice varsta se poate invata, colaborarea este productiva, eficienta, ofera multa buna dispozitie si este de bun augur.
Pentru ca reprezentantii de la cabinetul veterinar s-au simtit foarte bine in mijlocul copiilor, i-au invitat pe acestia timp de doua zile sa asiste la consultatii la cabinet si chiar sa ajute daca este cazul. Copiii au fost foarte incantati si au dat dovata de curaj si ingeniozitate, facandu-si o serie de prieteni necuvantatori: pe catelusul Azorel, soricelul Chit, catelul Toni, vacuta Mu-mu si lista poate continua.
Asadar, parintii dar si copiii trebuie sa inteleaga ca un animal de companie nu este o jucarie de care ne putem debarasa atunci cand nu ne mai place, este o fiinta si avem o responsabilitate fata de acesta: sa o hranim, sa o ingrijim, sa ii oferim un casa primitoare si sa o iubim. Ca si copiii, animalele au nevoie de multa afectivitate si buna dispozitie prin joc. In acest sens, medicul veterinar ofera o serie de sfaturi:
- in momentul achizitiei unui animal, primul drum care trebuie facut este la cabinetul veterinar, medicul fiind singura persoana in masura sa va sfatuiasca asupra modului de crestere si ingrijire;
- pentru ca cele mai intalnite animale de companie sunt catei si pisicute, este bine de retinut ca acestea trebuie deparazitate si vaccinate atat pentru sanatatea lor, cat si pentru sanatatea copiilor si a parintilor;
- animalele nu sunt oameni, deci in privinta alimentatiei este bine de stiut ca nu tot ceea ce mancam noi este recomandat si pentru ele, intrebati intotdeauna medicul veterinar ce poate manca;
- nu aduceti in sanul familiei un animal decat daca sunteti siguri ca va puteti ocupa de cresterea, ingrijirea si educarea lui, cea din urma sarcina fiind absolut necesara deoarece animalele nu vorbesc si nu inteleg ceea ce vorbim noi, dar gesturile si atitudinea noastra poate sa creeze o comunicare deplina cu animalul si o temperare a acestuia. Animalul trebuie sa fie iubit, ingrijit, dar si educat pentru siguranta copiilor nostri;
- iubiti si protejati animalele din jur si daca unele nu sunt pe placul dumneavoastra incercati sa nu le faceti rau. Nu speriati copiii cu expresii de tipul “ te papa cainele daca nu esti cuminte, este bau-bau cainele acesta etc.” deoarece nu faceti altceva decat sa saditi frica de animale in sufletul copiilor;
- lasati copiii sa aibe grija de animalul de companie, astfel va invata sa fie mult mai responsabil, constiincios si va fi mai sociabil.
Aceasta colaborare cu medicul vederinar a oferit copiilor din gradinita, dar si parintilor sa intre in universul deosiebit al lumii necuvantatoarelor, sa desfasoare activitati deosebite in echipa si sa lege adevarate prietenii intre parinti-copii- educatoare si angajatii cabinetului veterinar.
PENTRU O CLIPA, TOTI AM FOST COPII, TOTI NE-AM JUCAT, AM LUCRAT IMPREUNA SI AM INVATAT LUCRURI INTERESANTE UNII DE LA ALTII!


ASOCAIATIA GRADINITA CASA FERICRII
Pedagog Mitroi Mihaela - Director educativ
Radev Ivan - medic veterinar

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Plansa de Colorat: urs polar Little

Gradinita Casa Fericirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu