marți, 23 februarie 2010

SFATURI PENTRU PARINTI

Pedagog: Mitroi Mihaela

1. NU ITI DEPRECIA SI DEFAIMA COPILUL - de cate ori parintele jigneste copilul de atatea ori stirbeste din respectful de sine si increderea in fortele proprii ale acestuia. Copilul ajunge sa creada ca este tot timpul este un copil rau, nemaifiind motivat sa lupte pentru inlaturarea etichetei.
2. NU FOLOSI AMENINTARI - de cate ori parintele jigneste copilul sau il ameninta, de atatea ori il invata pe acesta sa aiba sentimente de neliniste si tulburari de comportament, ii sadeste in suflet teama si ura fata de parinte. Interdictiile si pedepsele in limita bunului simt sunt utile: copilului trebuie sa i se reaminteasca limitele, iar daca le-a incalcat, exista sanctiuni. Adultul trebuie sa ii dea posibilitatea copilului sa aleaga si sa isi asume responsabilitatea alegerii facute.
3. NU MITUI COPILUL - aceasta solutie are rezultat pe o perioada de timp foarte scurta si nu il determina pe copil sa faca un lucru pentru ca este bine, ci pentru ca primeste ceva la schimb. In timp, copilul invata de la adult ca mituirea este un mijloc de a manipula oamenii, o conceptie total gresita in educatia copilului, el nu va mai avea respect fata de sine si fata de semenii sai. Copilul trebuie sa inteleaga ca face anumite lucruri pentru ca asa este firesc, sanatos, benefic si nu ca trebuie ca sa primeasca ceva la schimb.
4. NU OBLIGA COPILUL MIC SA PROMITA - parintele trebuie sa stie ca notiunea de timp este perceputa de catre copilul mic total diferit. De aceea, parintele trebuie sa aprecieze mai degraba rezistenta la ispita a copilului si sa il incurajeze mai departe, renuntand la reprosuri.
5. NU FI EXCESIV IN SUPRAVEGHIEREA COPILULUI - grija excesiva a copilului duce la neincrederea acestuia in fortele proprii si in capacitatea de a se descurca singur in situatii diferite. Dupa un timp, copilul devine apatic, speriat si lipsit de motivatia de efort propriu.
Lipsa supraveghierii totale este si aceasta o problema, copilul se simte singur; el are nevoie de sustinere si incurajare din partea parintilor in tot ceea ce face.
Parintele nu trebuie sa isi sufoce copilul, ci doar sa ii fie aproape atunci cand acesta are nevoie.
6. NU FACE EXCES DE CUVINTE CAND II VORBESTI COPILULUI - parintele trebuie sa stie ca folosirea excesului de cuvinte duce la pierderea ideii de baza. Copilul oboseste si nu intelege de fapt, ceea ce are de facut deoarece de abia acum invata cuvinte si expresii noi, cum sa le lege astfel incat sa aiba un sens. Intotdeauna este indicat sa se lase un timp la dispozitia copilului inainte de a-i cere sa faca ceva sau sa se opreasca din lucru.
7. NU RASFATA EXCESIV COPILUL - rasfatul se datoreaza nu atat iubirii - se presupune ca toti parintii isi iubesc copiii- cat mai degraba unei slabiciuni a parintelui, a unei nesigurante din partea acestuia. Regulile stabilite in familie trebuie respectate de catre toti membii, fie ca sunt copii sau adulti, astfel copilul invata ca viata reala este facuta din norme si limite care ne ajuta sa progresam si avem un comportament civilizat. Avand un program echilibrat, copilul se integreaza mult mai usor programului din gradinita si mai apoi celui din scoala. Parintele trebuie sa aibe capacitatea de a-i spune copilului NU atunci cand acesta este pus in pericol sau dezvoltarea comportamentala va avea de suferit. Chiar daca la inceput adultul se va lovi de refuzul copilului, el trebuie sa dea dovada de perseverenta, fermitate dar si afectiune, astfel incat rezultatele bune nu vor intarzia sa apara.
8. NU RENUNTA LA REGULI - pentru o dezvoltare armonioasa copilul are nevoie sa stie ca exista reguli constante, la care se poate raporta oricand, trebuie sa stie ce asteptari are adultul de la el pentru a-si conforma comportamentul acestor reguli. Ambii parinti trebuie sa fie constanti in ceea ce fac (nu unul excesiv de tolerant si celalalt excesiv de autoritar), sa colaboreze in echipa pentru a nu deruta copilul. Regulile trebuie concepute conform nivelului de varsta al copilului, sa poata fi aplicate si respectate. Regula trebuie sa fie scurta, concreta si sa contina putine cuvinte. (regulamentul familiei, regulamentul clasei, grupei, gradinitei etc.).
9. NU DA COPILULUI INDICATII PE CARE NU LE IEI IN SERIOS - este indicat ca adultul sa se tina de cuvant atunci cand spune un lucru, altfel copilul va percepe ca vorbele sunt in zadar si nimic nu schimba situatia. Pentru a evita aceste lucruri, indicatiile trebuie sa fie concrete, importante si spuse pe un ton adecvat.
10. NU FOLOSI VIOLENTA FIZICA SI VERBALA - exista o multitudine de variante pentru a pedepsi un copil care refuza constant si voit ajutor in educatia lui. Violenta fizica si verbala nu face altceva decat intareste convingerea copilului ca asa este normal sa se intample in viata lui si ca viitor adult, va proceda la fel cu semenii sai. Violenta duce la scaderea increderii in sine, la randament social si scolar scazut si la o lipsa scazuta de respect de sine si fata de ceilalti.
Gradinita Casa Fericirii

2 comentarii:

  1. Citeste articolul Frica - o stare normala a copilariei.
    http://www.desprecopii.com/info.asp?id=261

    RăspundețiȘtergere
  2. Citeste articolul: Cum putem imbunatati puterea creierului copilului nostru?
    http://www.desprecopii.com/info.asp?id=443

    RăspundețiȘtergere