miercuri, 9 decembrie 2009

MOTIVAREA COPILULUI PRIN PUTEREA EXEMPLULUI

Am constatat ca majoritatea parintilor au tendinta sa abordeze motivarea la fel ca si educatia copilului: ei cred ca felul in care sunt motivati este cea mai buna cale si incearca sa le transmita si copiilor aceeasi idee. Pentru ca va doriti de fapt sa aveti niste copii motivati pozitiv, este extrem de important sa intelegeti ca s-ar putea ca aceasta sa nu fie cea mai buna cale. Indiferent care ar fi experienta voastra din trecut sau firea voastra, veti dori sa dati copilului un exemplu care sa fie demn de urmat, onorabil, inclusiv in felul in care va satisfaceti obligatiile. Daca el va va percepe o persoana destinsa , pozitiva, implicata, agreabila si consecventa, va dori sa devina la fel. Daca va va vedea ca va plangeti mereu si ca va amanati cat puteti indatoririle, va dori sa va urmeze exemplul.
Cum exemplul pe care il dati este extrem de important pentru copil, veti dori pobabil sa-l intariti facand acel lucru, care mai presus de toate il va determina sa va urmeze stilul. Va veti comunica permanent iubirea fata de el. Cu cat se va simti mai iubit neconditionat, cu atat va va urma mai lesne exemplul. Cu cat copilul este motivat de exemple constiente si pozitivepreluate din experienta de viata, cu atat va fi mai putin motivat sa le ia pe cele negative ale subconstientului.
Un copilas de 3 anisori poate sa sufere de anxietate si frica ticmai din cauza lipsei de afectiune din partea adultilor. In asemenea cazuri eu propun ca mai intai sa-l invete ceva pe copil , stand fata in fata la aceeasi masa sa zicem. Dupa care ii propun sa ia copilul in brate si din cand in cand sa-l priveasca in ochi. Copilul este mai atent atunci cand este tinut in brate. Intelege mai bine si pare ca invata mai mult. Ce se intampla de fapt? Copilul invata mai bine atunci cand nevoile sale emotionale sunt satisfacute. Satisfacerea acestor nevoi la facut pe copil sa uite de temerile si nelinistile sale, sporindu-i sentimentul de siguranta si incredere. Aceasta i-a dat posibilitatea sa invete mai bine.
Daca acest lucru se poate intampla in urma unui simplu contact cu un dascal, imaginati-va ce se petrece atunci cand acasa, copilul are niste parinti iubitori.

Georgescu Claudia
Sursa: http://copilulmeu.terapiam.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu