miercuri, 9 decembrie 2009

Copilul nostru si internetul

Desi internetul reprezinta o posibilitate extraordinara de deschidere spre lumea larga, el poate deveni si un mare pericol pentru copiii si adolescentii nostri. Parintii nu trebuie sa ramana nepasatori la felul in care cei mici utilizeaza internetul. Aceasta este o chestiune suficient de grava, asa incat parintii trebuie sa se gandeasca unde este cel mai bine sa tina calculatoarele in casa. Majoritatea copiilor nu vor accesa site-urile obscene sau violente atunci cand se afla in aceeasi incapere cu membrii mai in varsta din familie. De asemenea, daca le oferi copiilor acces personal pe internet, aceasta poate sa stirbeasca din timpul acordat familiei.
Din pacate mult prea multi parinti sunt total neatenti in aceasta privinta si copiii ajung sa vada imagini pornografice, de o violenta incalificabila, precum si informatii despre arme si bombe. Trebuie sa ne protejam si sa ne calauzim copiii mai ales in perioada de crestere. Ar fi bine ca toti parintii care au copii ce folosesc calculatoare ar trebui sa invete cum sa le foloseasca la fel de bine ca si copiii lor pentru a monitoriza ce se intampla in casa lor.
O alta zona potential periculoasa pe internet este cea a canalelor de chat.Unele sunt supravegheate altele nu.Un canal de chat trebuie sa fie supravegeat si sa aiba niste reguli bine stabilite si rezonabile. Dar chiar si asa nu se asigura protectia copilului impotriva unor mesaje pline de stari conflictuale si uneori imorale. Canalele de chat nesupravegheate ii atrag in mod special pe anumiti adolescenti care au impresia ca “merge orice”si asta face parte din perioada lor de maturizare.
Aspectul cel mai inspaimantator al faptului ca adolescentii au acces la internet, este faptul ca intra in contact cu adultii care profita de pe urma lor. Numarul adolescentilor care intra pe chat si sunt solicitati de adulti pentru diverse intalniri este in crestere, ca si rapoartele referitoare la tineri atrasi la intalniri de adulti necunoscuti care vin cu intentii egoiste si uneori chiar daunatoare. Se stie foarte bine ca proxenetii isi “racoleaza” clientii de pe internet. Sau sa va dau alt exemplu: Recent o fata de 14 ani, a corespondat cu un barbat de 36 de ani pe un canal de chat. El sustinea ca ar avea doar 19 ani si a aranjat o intalnire secreta. Cand s-au vazut el a rapit-o si a violat-o. O asemene trauma influenteaza comportamentul adolescentului pe termen lung, sau toata viata.
Astfel ne dam seama ca lumea virtuala pe langa beneficii poate aduce si mari probleme si de aceea trebuie sa fim cu cat mai mare bagare de seama daca avem un copil ce utilizeaza frecvent calculatorul, in special internetul, pentru a nu cadea in ” plasa” acestor ” capcane” virtuale.

Psiholog Georgescu Claudia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu