miercuri, 11 noiembrie 2009

ARTICOL EDUCATIA PENTRU SANATATE IN GRADINITA DE COPII

Educatia pentru sanatate, alaturi de celelalte categorii de activitate, contribuie la formarea personalitatii copilului. Deprinderea de a se spala pe maini se formeaza in cadrul familiei, inca de la varsta de 2 ani si se imbogateste si consolideaza la grupa mica, mijlocie si mare. In unele cazuri, aceasta deprindere este invatata gresit, iar in gradinita copilul intampina dificultati, in sensul ca o formeaza corect mai greu decat ceilalti copii. In aceasta situatie intervine tactul pedagogic al educatoarei care insista pe formarea corecta a deprinderilor de igiena. Prin joc si voie buna, copiii pot invata si aplica corect regulile de igiena.
In luna octombrie, in Gradinita Casa Fericirii s-a desfasurat un proiect educational – APA SI SAPUNUL, PRIETENII NOSTRI!- la care au participat copiii cu varste intre 2 ani si 3 ani (grupa baby- Piticii cu educatoarele Nastase Andra/Voinea Cornelia si grupa Ariceii cu educatoarele Voinea Lidia/ Fieraru Gabriela), d-na asistenta Jderu Costina si d-na doctor pediatru Sicoie Daniela. Pornind de la varsta asa de frageda de 2 ani, educatoarele si-au stabilit obiective clare pentru activitatile instructiv-educative si anume: sa denumeasca obiectele de igiena, sa aleaga obiectele de igiena necesare pentru actiunea de a se spala pe maini si fata, sa execute corect actiunea de spalare a mainilor si fetei cu apa si sapun, apoi sa utilizele prosopelul pentru a se sterge. Toate acestea au fost insumate intr-un joc- Saculetul Fermecat, iar apoi, toti copiii au mers la baie si au desfasurat actiunea propriu-zisa de spalare a mainilor si a fetei cu apa si sapun. Pentru ca au participat activ la aceasta activitate, copiii au primit un sapunel- pitic, un stimulant picatura de ploaie si o diploma.
Pe aceeasi tema, copiii de 3 ani au avut o activitate mult mai complexa, gradul de dificultate al sarcinilor fiind marit astfel: au avut de denumit obiectele de igiena, de separat obiectele personale de cele comune, de denumit si mimat actiunile in care se utilizeaza aceste obiecte, de recunoscut obiectele de pe jetoane si asezat in locurile corespunzatoare, de ghicit obiectele “ascunse” in ghicitori si de memorat o poezie Apa, mana si sapunul. Ca si copiii din grupa Piticilor si copiii din grupa Aricilor au primit stimulente, surprize si multe aplauze.
Asadar, dupa ce si-a format deprinderea de a se spala corect pe maini, copilul trebuie obisnuit sa o aplice inainte de a se aseza la masa, dupa terminarea mesei, dupa fiecare utilizare a toaletei, dupa atingerea animalelor, dupa ce si-a petrecut timpul in afara casei( la joaca, in gradina).
Toate deprinderile igienico-sanitare insusite la gradinita trebuie continuate si perfectionate in mediul familial, de aceea este foarte importanta colaborarea dintre gradinita si parinti in favoarea copilului.

GRADINITA ASOCIATIA GRADINITA CASA FERICIRII
MITROI MIHAELA - Director educativ
Articol din Tribuna Invatamantului nr.1024 din 2-8 noiembrie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu